Cartoful în terapie – Acțiuni benefice în diabet

0
681

cartofulCartoful în terapie – Acțiuni și proprietăți

Meniurile formate din cartofi sunt sățioase și apetisante, mai ales dacă sunt preparate în forme agreate de papilele noastre gustative. Cartofii prăjiți (cu ou, cu usturoi sau cu brânză), cartofii la cuptor, tocănițele, piureurile, ciorbele reprezintă doar câteva variante simple de a savura această legumă. Mai rar gustăm cartofii cruzi, de nevoie de cele mai multe ori, cu toate că ei au proprietăți de necontestat. Sucul din cartofi cruzi, proaspeți și sănătoși (care nu au stat în soare), are acțiune benefică și ne poate scuti de multe probleme de sănătate. Din punct de vedere energetic, cartoful are de două ori mai multe calorii decât morcovul și de trei ori mai multe decât varza albă. Să aflăm mai multe despre substanțele utile organismului conținute de cartof și despre folosirea cartofului în terapie!

Prezentarea plantei

Cartoful este o plantă erbacee, cu tulpini subterane, care se termină în tuberculi (comestibili). Face flori albe sau violet. În terapie, alimentație și ca furaj se folosesc tuberculii. Există numeroase soiuri care se pot utiliza, cu diferențe de gust mai mici sau mai mari. Cartoful a fost adus în Europa de spanioli, dintr-un arhipelag din Pacific, lângă Chile și Peru, în 1540. La început, se credea că alimentul era toxic pentru om.

Citiți și 5 motive să optezi pentru dieta mediteraneană.

Cartoful – substanțe componente

cartoful 1

Cartoful conține proteine (apropiate prin conținutul de aminoacizi de proteinele de origine animală), grăsimi, substanțe extractive neazotate, aminoacizi, fermenți, fibre, caroten și o mare varietate de vitamine și minerale. Vitaminele prezente în cartof sunt: complexul B (acid folic, acid pantotenic), vitaminele C, D, E, H, K, PP, U. Sărurile minerale prezente în tuberculii de cartofi sunt ușor asimilabile de organism. Acestea sunt: calciu, cupru, clor, fier, fosfor, magneziu, mangan, sodiu, sulf. Amidonul, cel care-i conferă valoare nutritivă, se descompune în zaharuri simple și, odată ajuns în organism, aduce beneficii țesuturilor. Pe lângă aceste substanțe, în cartof mai sunt acizi organici – citric, malic, oxalic.

Atenție! Nu trebuie consumați după expunerea la soare. Prin contactul cu lumina solară, conținutul de glicoalcaloizi crește, acest fapt ducând la tulburări precum crampele, diareea, uneori chiar comă.

Proprietăți și acțiuni

Folosit într-un mod sănătos, cartoful are următoarele proprietăți:

 • stimulent renal
 • antiinflamator
 • elimină surplusul de lichide și săruri din organism
 • diuretic
 • emolient
 • spasmolitic
 • tonic cardiac
 • digestiv
 • antiulceros
 • reglează metabolismul
 • detoxifiant
 • cicatrizant

Citiți și Soia – Aliment bogat în proteine, ulei gras și nutrienți esențiali.

Preparate curative din cartof

Sucul din cartof se utilizează în afecțiuni digestive, precum cazuri de gastrită cu hiperaciditate sau ulcer gastric și duodenal. Are rol detoxifiant (bun în constipație), calmant al sistemului nervos, cu efecte bune în durerile de cap. Beți câte 1/2 pahar de 3 ori/zi cu o jumătate de oră înainte de masă, timp de 2-3 săptămâni. Luați apoi o pauză, după care reluați până la vindecare. Ca pansament gastric, îl puteți combina cu suc de morcovi – beți 250 ml/zi.

Sucul din cartof crud are efecte benefice în stadiul inițial al diabetului, deoarece scade nivelul de zahăr din sânge. Este, de asemenea, recomandat în litiază biliară, iar, în combinație cu morcov, țelină sau sfeclă, este indicat în gută și lumbago. Pentru aceste afecțiuni, beți zilnic câte o jumătate de litru.

Extern, cartoful crud, ras se aplică pe zone dureroase. Legați-l cu pansament și țineți-l pe locul unde aveți arsuri, echimoze sau dermatite. La 3 ore schimbați cartoful și bandajul, procedând astfel zilnic, până la vindecare.

Folosit inițial ca plantă de ornament, cartoful este astăzi una dintre cele mai prețuite și întrebuințate plante alimentare. În lume, îi sunt dedicate monumente, muzee, tablouri.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Căpșuni și fragi – sănătate dulce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here