˶Un român mănâncă, în medie, 3.147 de kilocalorii pe zi, o cantitate mult mai mare decât susţin nutriţioniştii că are nevoie corpul uman˝, susțin cei de la http://www.gandul.info.
Conform Institutului Național de Statistică, ˶zilnic, românul consumă peste 546 de grame de cereale – aici intrând produsele de patiserie şi panificaţie; 269 de grame de cartofi; 477 de grame de legume; 173 de grame de fructe; 22 de grame de zahăr; aproape 50 de grame de grăsimi – dintre care 40 de grăsimi vegetale şi 9 de grăsimi animale; 613 grame de lapte; o jumătate de ou; 12 grame de peşte şi 164 de grame de carne – dintre care 20 de grame de carne de vită; 52 de pasăre şi 92 de grame de carne de porc.˝
În ceea ce privește consumul de cartofi, românii sunt printre cei mai mari consumatori din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an, din care, însă, mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, aduşi la preţuri foarte mici din import, de proastă calitate din punct de vedere culinar, potrivit Federaţiei Cartofului.
„Românul consumă, în medie, 94 de kilograme de cartofi pe an.”
„Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulţi români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngraşă”, a declarat pentru Mediafax, Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.
Mai mult decât atât, acesta precizează că, din nefericire, un sfert din cartofii consumați de români sunt de o calitate culinară mai proastă, fiindcă aceștia provin din import şi sunt mai mari decât cartofii obişnuiţi.
Presiunea producătorilor de a reduce prețurile pentru a putea rezista concurenței de piață provine în principal din importurile consistente ce au avut loc în ultima perioadă.
„Preţul cartofului la producător este foarte mic, de 0,4-0,5 lei pe kilogram. Vin foarte multe importuri, mai ales din Polonia, la preţuri mici, fără taxe şi fără facturi. Vrem şi noi să se reducă TVA la cartofi”, a concluzionat președintele federaţiei.
Alexandra Gîrbea
Jurnal Spiritual