Cărțile electronice afectează somnul

0
189

cartiLectura poate fi hobby, o metodă de a evada din realitatea zilnică și de relaxare, o sursa de cunoaștere care ne menține mintea în alertă și ne dezvoltă vocabularul.

Astăzi, mulți dintre noi suntem tentați să dăm mirosul de tipar pe o carte electonică. În acest caz, specialiștii au emis o serie de avertizări.

Cititul prin intermediul dispozitivelor electronice, înainte de culcare, poate afecta somnul și starea se sănătate a cititorilor, după cum demonstrează un nou studiu. Conform acestuia ereader-ele care emit lumină afectează ritmul circadian și starea de vigilență de a doua zi, atunci când sunt utilizate seara, transmite bbc.com/.

O echipa de la Harvard Medical School, a urmărit efectele cititului cărților tradiționale comparativ cu cele de pe dispozitive electronice. Studiul a fost publicat în revista științifică a Academiei de Științe a Statelor Unite ale Americii.

În cadrul cercetării care a avut loc într-un laborator de somn specialiștii au monitorizat doisprezece persoane, timp de două săptămâni. Participanții la studiu au citit cinci zile cărți de pe Ipad timp de patru ore înainte de culcare, iar apoi procedura a fost repetată cu cărți tipărite.

Probe de sânge ale participanților au arătat că producția melatonină, care este hormonul somnului, a scăzut în timpul citirii cărților digitale. Lipsa de somn poate avea efecte negative asupra funcționării organismului, de la tulburari emoționale până la hipoglicemie și risc crescut de a suferi un atac cerebral. De asemenea, cercetătorii au declarat că „Studiul a fost deosebit de important, deoarece privarea de somn a fost legată de un risc crescut riscul de boli cardiovasculare și metabolice precum cancerul, diabetul și obezitatea.”

Dr. Charles Czeisler, profesor de somnologie la Harvard Medical School a declarat că prin acest studiu s-a urmarit influența dispozitivelor ce emit lumină albastră, fie că sunt tablete, laptop-uri sau smartphone-uri, asupra procesului de secreție a  melatoninei. Singurele care au fost desemnate ca sigure, din acest punct de vedere, au fost ereader-ele Kindle originale, care nu emit lumină.

Anne-Marie Chang, specialist în știința somnului și coordonatoarea studiului a explicat că cei care au utilizat dispozitive elctronice au adormit mai greu, au fost mai puțin vioi, chiar și după opt ore de somn,  iar concentrația de melatonină a fost mai mică.

Specialiștii atrag atenția asupra utilizării acestor dispozitive în rândul copiilor și adolescenților, care se confruntă deja cu perturbări ale calității somnului, mai ales că, în ultima jumătate de secol s-a înregistrat și o scădere a duratei medii de somn.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here