„Cartea şoaptelor”, citită în toată lumea, pentru omagierea victimelor genocidului armean

0
192
Cartea şoaptelorFragmente din romanul „Cartea şoaptelor”, de Varujan Vosganian, traduse în 20 de limbi străine, vor fi citite în diverse oraşe din întreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean.

Pe 21 aprilie, Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin şi Lepsiushaus Postdam vor organiza o Zi mondială a lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului armean care a avut loc cu un secol în urmă (zi comemorată de aceştia în data de 24 aprilie) în Imperiul Otoman. Iniţiativa este susţinută de sute de oameni de cultură din întreaga lume. Ii amintim pe: Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje, Elif Shafak şi mulţi alţii, informează un comunicat.

În cadrul Zilei mondiale a lecturii le vor fi prezentate cititorilor pagini scrise de câteva dintre cele mai importante personalităţi ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtând semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghişe Ciarenţ, William Saroyan, Hovhannes Şiraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian şi Hrant Dink.

Un rol central îl va avea, aşa cum se arată pe site-ul www.worldwide-reading.com, romanul „Cartea şoaptelor”, de Varujan Vosganian.

El a apărut la Polirom în anul 2009 (ediţia a II-a, 2011). La unele lecturi publice în diverse oraşe ale lumii, cititorilor le vor fi prezentate capitolele şapte şi opt ale romanului, în cele peste douăzeci de traduceri realizate până în prezent: spaniolă, italiană, germană, franceză, engleză, suedeză, bulgară, maghiară, cehă, poloneză, norvegiană, olandeză, portugheză, portugheză braziliană, ebraică, armeană, turcă, rusă, arabă, persană.

Romanul a obţinut premiul pentru Cartea anului 2009; el a fost acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul. De asemenea a primit si premiul revistei Observator cultural pe anul 2009; marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid; premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viaţa Românească; premiul pentru proză al revistei Argeş; premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit la colocviul „Generaţia 80”; premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009; premiul Academiei Române, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. De asemenea, a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.

„Cartea şoaptelor” a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, trofeul Târgului de Carte de la Leipzig.

Varujan Vosganian s-a născut pe 25 iulie 1958, în Craiova. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi primvicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Lucrările sale includ trei volume de poezie – „Şamanul albastru” (1994); „Ochiul cel alb al reginei” (2001); „Iisus cu o mie de braţe” (2005). Este autorul volumului de nuvele „Statuia comandorului” (1994), pentru care a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

La editura Polirom a publicat recent volumul „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”. Ea este in ediţie cartonată, disponibil şi în ediţie digitală. Volumul a fost nominalizat recent la gala premiilor Radio România Cultural, secţiunea „Proză”, ediţia 2014, şi la premiile revistei Observator cultural, secţiunea „Proză”.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.