Ar putea suplimentele alimentare să îmbunătățească vederea?

0
201

Carotenoizi – Pigmenții care îmbunătățesc acuitatea vizuală

O echipă de specialiști susține că suplimentele alimentare pe bază pigmenți carotenoizi, care se găsesc în alimente precum morcov, spanac sau ouă pot îmbunătăți acuitatea vizuală, se arată pe bbc.com/.

carotenoizi

Carotenoizii – sursă de vitamina A

Unii din compușii care mențin sănătatea vizuală sunt pigmenții carotenoizi. Ei sunt cei care dau culoarea portocalie a morcovilor, caiselor sau mango-ului sau culoarea verde din spanac și broccoli.

Aceștia sunt utilizați pe scară largă ca și coloranți naturali pentru produse alimentare și cosmetice. Ei sunt cunoscuți a fi esențiali  în creșterea plantelor și fotosinteză. În plus, sunt o sursă principală de vitamina A pentru oameni. De asemenea, carotenoidele oferă beneficii pentru sănătate. Ele reduc riscul de boli, în special anumite tipuri de cancer și afecțiuni oculare.

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că administrarea de suplimente alimentare cu carotenoizi ar putea contribui la reducerea afecțiunii de orbire. Ele ar îmbunătăți multe alte aspecte ale performanței vizuale: culori și contraste cromatice clare, timp de recuperare mai rapid, viteze de procesare  vizuală mai rapidă și chiar capacitatea de a vedea lucrurile în depărtate.

Există mai mult de șase sute de carotenoizi  în natură, iar aceștia produc marea varietatea de culori pe care le vedem în fructe și legume. Organismul uman nu le poate crea, dar le poate metaboliza în dietă din diverse surse naturale.

Suplimente alimentare cu carotenoizi

Suplimentele alimentare cu carotenoizi au fost utilizate cu succes pentru a trata o formă de pierdere a vederii, cunoscută sub numele degenerescență maculară senilă (DMS ). Aceasta afectează regiunea maculară din spatele retinei. În prezent este principala cauza de orbire în lumea modernă. Cu toate acestea, în ultimii ani , cercetătorii au intensificat investigațiile pentru a determina dacă aceste suplimente ar putea fi capabile să îmbunătățească vederea la persoanele care au deja o vedere bună.

Un studiu efectuat în 2013 pe o sută cincizeci de persoane sănătoase a arătat că un nivel mai ridicat de pigment macular în ochi a diminuat efectele de orbire. În plus, pigmentul a redus timpul de recuperare după expunerea la o susă de lumină puternică.

Ce este luteina?

Un alt studiu care a implicat o sută douăzeci de conducători auto sănătoși a arătat că suplimentele cu carotenoide au îmbunătățit contrastul și sensibilitatea la lumină. Suplimentele cu luteină s-au dovedit a fi eficiente în îmbunătățirea acuității vizuale la persoanele sănătoase, care petrec multe ore în fața unui calculator.

Citiți și Ce dezvăluie ochii despre personalitatea individului – Ochii vorbesc cel mai bine despre noi.

Luteina este unul dintre cele trei pigmenți carotenoizi care se găsesc în concentrație mare în retina ochiului. Mai precis în maculă, o pată de culoare galbenă cu circa 2 milimetri diametru. Culoarea galbenă a maculei se datorează prezenței  luteinei, zeaxantinei și mezo-zeaxantinei.

John Nolan, profesor la Institutul de Tehnologie Waterford din Irlanda,  este implicat într-un studiu în curs de desfășurare. Prin el testează în ce măsură suplimentele cu carotenoizi pot îmbunătăți vederea. Din rezultatele obținute până acum s-a ajuns la concluzia că pentru un ochi sănătos s-a obținut o îmbunătățire a funcției vizuale cu 15-20%. La pacienții cu degenerescență maculară  s-a obținut un rezultat satisfăcător în 30% din cazuri. Specialistul atrage atenția că este nevoie de un tratament de șase până la doisprezece luni pentru efectele pozitive.

Carotenoizi – protecție solară pentru ochi

Nolan se definește aceste carotenoide ca fiind o protecție solară pentru ochi. Ele formează un filtru galben dens în centrul retinei, care se protejează de lumină albastră. El susține că aceste suplimente ar putea fi deosebit de utile pe măsură ce înaintăm în vârstă. Specialiștii ne susțin că putem extrage aceste substanțe din diferite surse naturale precum legume, porumb, portocale și ouă.

Dar este nevoie de aproximativ douăzeci de  miligrame de carotenoide pe zi pentru a obține beneficiile descrise mai sus, susțin cercetătorii. Acest lucru este destul de dificil chiar și pentru cei care au o dietă sănătoasă. Unii cercetători susțin că ouăle sunt o sursă puternică și o formă mai ușor asimilabilă, pentru organismul uman, de carotenoizi.

Citiți și Ochi de culori diferite – Strania caracteristică a 0,67% din populație.

Pigmenții maculari

Există, de asemenea, dovezi care leagă carotenoizii cu alte procese din organism. Ei îmbunătățesc auzul, funcțiile motorii, imunitatea și percepția.

John  Nolan a publicat o lucrare în care indică faptul că pacienții cu Alzheimer au un nivel scăzut de pigment macular, ceea ce le afectează vederea.  Un alt studiu publicat în 2013 de Billy Hammond, profesor la Universitatea din Georgia,  a constatat că un nivel mai ridicat de pigment macular este asociat cu o viteză mai mare de procesare și o stare de echilibru mai bună. Acesta a fost măsurat prin cât de mult au stat subiecții într-un picior cu ambii ochi închiși.

Pigmenții maculari sunt deosebit de importanți în funcționarea organismului uman. Nu doar în ceea ce privește prevenirea demenței și degenerării maculare, dar și în modul în care funcționează creierul global, susține Hammond. Este important să subliniem că în cele mai multe dintre studiile de până acum s-au identificat doar corelații între pigmenți și funcția creierului. Așadar, mecanismul nu este încă evident.

Până când eficiența și siguranța de a lua suplimente va fi determinată, specialiștii ne sfătuiesc să adoptăm un stil de viață sănătos. Acesta trebuie să fie bazat pe o alimentație bogată în fructe și legume.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

Citiți și Cinci trucuri ca să îți protejezi ochii dacă lucrezi mult timp la calculator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here