Care ouă de găină sunt mai bune?

0
1167
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

ouaCare ouă de găină sunt mai bune?

În comparație cu alte alimente proteice, ouăle conțin calciu ușor de asimilat, grăsimi sănătoase și proteine. Există numeroase studii efectuate, care au arătat că aceste alimente previn o serie de boli. Există însă câteva diferențe între tipurile de ouă.

Cu siguranţă aţi remarcat că, din punct de vedere al gustului, toate ouăle de găină sunt sensibil la fel. Nici gălbenuşul nu este prea diferit, dacă privim ca și criteriu culoarea cojii oului. Există totuşi o diferenţă foarte mică după cum declară Tro Bui, cercetător de la Universitatea Cornell: „ouăle maronii conţin mai mulţi acizi graşi omega-3”.

Ouă de culori diferite

De ce există însă ouă de culori diferite? Tro Bui precizează că de obicei cele albe sunt făcute de găini albe, care au şi formaţiunile de piele din spatele urechilor tot albe. Cele maronii sunt făcute de găini brune sau roşcate, care au această zonă din spatele urechii de culoare roşie. Indiferent de rasa găinilor, coaja ouălor nu diferă. Dar găinile mai tinere fac de regulă ouă cu coaja mai groasă.

Totodată, spune Tro Bui, găinile care depun ouăle maronii sunt de obicei mai mari. Întreţinerea lor costă mai mult. Exemplarele care fac ouă albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului.

Culoarea și calitățile nutrilive 

Consumatorii trebuie să țină însă cont că modul în care sunt hrănite găinile va determina culoarea gălbenușului şi calitățile nutritive ale oului.

Deşi mai rar întâlnite, există şi ouă albăstrui. În acest caz, pigmentul este un bioprodus al bilei, numit oocianină, în timp ce în cazul ouălor maronii pigmentul se numeşte porfirină şi este format de mai multe celulele sanguine.

Cu toate că pare un detaliu format într-o perioadă de timp relativ mai mare, pigmentul apare, totuși, pe coajă oului, doar cu câteva ore înainte de depunerea acestuia în cuibar!

Sursa: doctorulzilei.ro

Jurnal Spiritual

Citiți și Ouăle – Zece lucruri mai puțin știute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here