Care este utilitatea fitoterapiei în lupta cu excesul ponderal?

0
144

fitoObezitatea este o problemă dificil de tratat. Ea se asociază sau se complică cu o serie întreagă de boli cronice grave: boli de inimă, hipertensiune arterială, tulburări de respirație, cancer, diabet zaharat, artroze și altele. Cauzele obezității sunt încă insuficient cunoscute. Cu toate că cercetările au pus în evidență unii factori ereditari, se admite faptul că obezitatea este în mare parte cauzată de stilul de viață nesănătos (abuz alimentar, viață sedentară). Este absolut clar că depunerea de grăsime are loc în condițiile unui aport excesiv de calorii, al unei cheltuieli reduse de calorii sau combinării acestor doi factori.

Tratamentul este deosebit de dificil tocmai datorită faptului că accentul hotărâtor trebuie să cadă pe stăpânirea de sine a pacientului mai degrabă decât pe tratarea pasivă cu medicamente. În medicina actuală se recunosc trei căi de abordare a obezității: regimul alimentar, regimul de activitate fizică și medicamentele care scad pofta de mâncare. Nu se poate ascunde faptul că cea de-a treia cale de abordare nu este rațională și rezultatele obținute sunt de foarte scră durată. Cei care doresc o rezolvare reală trebuie să clădească strategia curei de slăbire pe primele două elemente: alimentația și exercițiul fizic.

În nicio altă boală, cu excepția poate a bolilor canceroase, nu se recurge la atâtea soluții iluzorii, nefundamentate, ba de multe ori chiar periculoase, cum se recurge în cazul obezității, în speranța eliberării de surplusul de kilograme. Cura de slăbire constituie un teren propice celor mai ingenioase șarlatanii iar pentru victime, terenul celor mai amare dezamăgiri.

Care este utilitatea fitoterapiei în lupta cu excesul ponderal? Realitatea este că majoritatea autorilor recomandă ceaiuri a căror acțiune principală se încadrează în una dintre următoarele categorii: ceaiuri cu acțiune diuretică-depurativă, ceaiuri cu acțiune laxativă-purgativă, ceaiuri cu acțiune sudorifică, ceaiuri cu acțiune anorexigenă. Cu părere de rău trebuie să exprimăm un dezacord total față de acele strategii care se bazează exclusiv pe astfel de remedii fitoterapeutice și o obiecțiune serioasă chiar și în dreptul acelor abordări în care fitoterapia are un rol adjuvant. Atunci când purgația este adoptată ca mijloc de tratare al obezității se ajunge de obicei la accidente nefaste.

Abordarea obezității prin mărirea diurezei, a sudorației, nu este nici ea o strategie mai rațională și nici mai lipsită de riscuri. În sfârșit, ceaiurile care reduc pofta de mâncare, deși se încadrează în linia tolerată de practica medicală curentă, suferă de aceeași ineficiență pe termen mediu și lung de care suferă și intervenția cu medicamente anorexigene.

Fitoterapie, Nădășan Valentin

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.