Caracatiţa este inteligentă?

0
1726

Caracatiţa este o moluscă foarte evoluată, capabilă să memoreze experienţele şi să-şi modifice comportamentul în funcţie de acestea. În multe acvarii din lume, acest animal a demonstrat că recunoaşte persoanele care îi aduc de mâncare. Numeroase teste i-au verificat capacităţile, printre altele şi aceea de a recunoaşte formele geometrice şi de a urmări trasee indicate.

Ea este un animal singuratic care trăieşte în barierele de corali şi printre stâncile din apropierea coastelor. Este dotată cu mijloace eficiente de apărare: văzul ascuţit, mari capacităţi mimetice, precum şi celebra şi ucigătoarea cerneală, menită să-i dezorienteze pe duşmani.

caracatitaCum înoată caracatiţa

La fel ca şi crevetele sau sepia, pentru a înota caracatiţa îşi umpli cu apă o cavitate internă, înconjurată de muşchi. Apoi o goleşte cu violenţă, printr-o mică deschizătură laterală, numită pâlnie. La fiecare jet de apă, caracatiţa avansează sau merge înapoi în funcţie de direcţia de orientare a pâlniei. Cu cât jeturile sunt mai violente şi mai rapide, cu atât animalul se deplasează cu viteză mai mare.

Marea carte: Intrebari si raspunsuri, Editura Litera International

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here