Căpșuni și fragi – sănătate dulce. Virtuți terapeutice, acțiuni, preparate.
Note și însemnări
„Primăvara asta, daruri iar îmi face,
Cercei de cireșe, inimi de căpșuni.
Vișina amară, în palme mi-o coace
Doar învăluind-o cu ochii ei buni.
Din verdeața clipei îmi croiește iară
Rochie aleasă pentru balul ei.
Păpădii în poale razele-mi brodară.
Primăvara asta poți să-mi ceri ce vrei!”
(Ioana Voicilă Dobre)
Dacă aș face un top cu fructele autohtone preferate, pe locul întâi s-ar situa, clar, căpșuna, o sărbătoare a papilelor gustative. Iar fragul imediat pe doi, din cauza mărimii, nu a gustului, care este tot atât de bun ca al „surorii” lui mai mari. Gustul lor mă poartă departe, în dimineți de primăvară pline de lumină, în zilele inocenței mele. Savoarea lor proaspătă mă umple de energie și-mi răsfață simțurile. Simt că mănânc ceva aparte, mai bine spus: îmi ofer o delectare, o porție de magie. În afara celor alergici la aceste fructe (ce păcat!), cred că sunt în asentimentul multora când plasez căpșuna și fragul pe locurile fruntașe ale top-ului celor mai delicioase fructe. Fiindcă, ele, pe lângă un gust extraordinar, au și virtuți terapeutice, pe care le voi reda pentru dvs..
„De la lume adunate și iarăși la lume date”
Căpșunul și fragul fac parte din genul Fragaria, familia Rosaceae. Fragul este o plantă mică, erbacee, cu stoloni lungi. Căpșunul are pe tulpina aeriană frunze ovale, zimțate. Când receptacolul floral se îngroașă, se formează un fruct fals, care constituie ceea ce noi numim la modul general căpșuna. La noi, căpșunele sunt primele fructe care apar primăvara și sunt singurele fructe care au semințele în exterior (cam 200 de semințe/ căpșună). În terapie și alimentație se folosesc frunzele, florile, fructele și rizomii. Fragii și căpșunii au proprietăți similare, uneori aceleași.
Substanțe bioactive
Frunzele conțin tanin, vitamina C, săruri minerale, ulei eteric, fibre, un fenol numit frugarină, flavonoide, substanțe cu eficiență verificată asupra organismului. Fructele au zaharuri, acid salicilic, arome, antociani, acizi organici, tanin, pectine. Pe lângă acești compuși, dar nu în ultimul rând, fructele sunt bogate în vitamine și minerale. Au vitamine din complexul B și acid folic (util mai ales în sarcină), vitamina C (antioxidant), vitamina A (din caroten), vitaminele E, K, PP și săruri de azot, calciu, cobalt, cupru, crom, iod, fosfor, fier, magneziu, potasiu.
Citiți și Zmeura – Plante medicinale pe gustul celor mici.
Fragi și căpșuni – proprietăți și acțiuni
Aceste fructe au multiple proprietăți benefice, care ajută organismul să depășească indispozițiile și afecțiunile cu care vine în contact. Fitoterapia le recomandă ca:
- stimulent al digestiei (au fibre)
- creșterea apetitului
- diuretic
- depurativ
- antianemic
- astringent
- tonic venos
- dezinfectant
- analgezic în gută, reumatism, artrită (reduc inflamațiile articulațiilor)
- hipotensiv
- antiinflamator în afecțiuni respiratorii
- reglează colesterolul
- reglează tensiunea arterială
- energizant și revigorant
- fortifică sistemul nervos, dinții, oasele, vederea
- mențin sănătatea pielii
- întăresc sistemul imunitar
- luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2
- țin kilogramele sub control
- vermifug
- antiseptic
Fragii și căpșunele sunt fructe hidratante, ele cresc apetitul și au acțiune benefică și stimulantă asupra digestiei prin conținutul mare de fibre. Prin consumarea lor menținem greutatea sub control și reducem nivelul lipidelor din sânge, reglând nivelul de colesterol. Căpșunele au indice glicemic scăzut, ele conțin 90% apă și 5% zahăr, iar cantitatea de zahăr se eliberează treptat în sânge, așadar sunt indicate în diabet. Ele previn osteoporoza, tratează insuficiența hepatică și afecțiunile renale, reglează tensiunea arterială, fiind eficace în caz de hipertensiune. De asemenea, ele tratează problemele bilei, precum litiaza sau dischinezia.
Cercetările au arătat că aceste fructe luptă împotriva cancerului, mai ales al celui de piele, deoarece conțin luteină, acid elagic și zeaxantină. Prin consumul lor putem reduce inflamațiile cronice, care se manifestă prin artrită, gută, reumatism sau ateroscleroză. Consumate proaspete, fructele sunt indicate în anemie. Ele influențează benefic funcționarea sistemului nervos, mai ales în cazuri de astenie și insomnie. Mai mult, se întrebuințează și pentru prevenirea astmului, precum și în alte inflamații ale căilor respiratorii. Ele au rol antibacterian, vitaminizant, tonifiant, răcoritor. Îmbunătățesc vederea, protejând ochii împotriva degenerescenței maculare.
Preparate din căpșuni și fragi
Din căpșuni și fragi obținem deserturi delicioase, dulceață, gem, înghețată, budincă, spumă, compot, prăjituri, torturi. Din fructe, frunze și flori putem prepara ceaiuri indicate în afecțiunile enumerate mai sus. Le putem combina și cu alte fructe de pădure pentru o aromă deosebită și un plus de farmec al gustului. Căpșunii și fragii intră în compoziția multor creme și măști care reduc ridurile și conferă luminozitate tenului. Chiar și florile zaharisite și uscate la cuptor constituie un desert apreciat. Din sâmburii speciei Fragaria ananassa se extrage un ulei esențial bogat în acizi grași nesaturați și vitamina E. Uleiul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, cu acțiune regenerantă pentru piele și păr.
Se recomandă infuzie din frunze (2 lingurițe la 250 ml de apă) pentru normalizarea glicemiei. Cu decoct din frunze se fac gargare pentru diminuarea inflamației gingiilor sau în caz de amigdalită. Ceaiurile sunt vitaminizante, trei căni pe zi de ceai din fructe și frunze uscate asigurând necesarul de vitamina C recomandat unui adult. Sucul din rizomi este util în caz de hemoroizi. Decoctul din frunze, fructe și rizomi se administrează pentru eliminarea nisipului de la rinichi.
Contraindicații! A nu se consuma dacă aveți: alergie, gastrită, apendicită cronică. Se recomandă precauții în timpul sarcinii.
Sănătate vă doresc!
Mihaela Mușetescu
Citiți și Plante medicinale – AFINUL.