Ghidul legumelor: Capsicum – ardei graşi sau ardei dulci

0
313
CapsicumCapsicum annum sunt numiţi și ardei graşi sau ardei dulci. Aceşti ardei sunt folosiţi în bucătăriile din toată lumea – cruzi, în salate sau ca garnitură, copţi, prăjiţi, făcuţi pe grătar, în stil stir-fry, umpluţi, muraţi sau marinați.

Ardeii din genul capsicum se găsesc în multe forme, dimensiuni şi culori. Majoritatea suntem obişnuiţi cu ardeii roşii, verzi şi galbeni care se găsesc în magazine, dar există şi ardei dulci albi, portocalii, violet, ciocolatii şi negri. Ca forme, variază de la cei rotunzi sau asemănători unui clopot până la unii lungi, subţiri ca o banană sau asemănători coarnelor de vită, dar există şi soiuri miniaturale, cu diametrul de doar 5 cm.

Soiurile cu fructe alungite

Dintre acestea fac parte ardeii capia, care se consumă când încep să se înroşească şi sunt foarte apreciaţi copţi sau prăjiţi.

Cel mai popular soi este „Ureche de elefant”, al cărui fruct poate ajunge la 300 g. Există şi soiuri verzi şi galbene.

Ardeii tip gogoşar

Sunt un soi foarte popular, mult folosit în conserve pentru iarnă.

Cumpărarea şi păstrarea

Trebuie aleşi ardei cu colorit viu, fără zbârcituri şi zone moi. Se pot păstra la frigider chiar şi o săptămână. Un ardei tăiat trebuie învelit în folie de plastic şi poate rezista la frigider cel mult două zile.

Seminţele multor soiui tradiţionale de se vând sub diferite denumiri. Trebuie să căutaţi în catalogul furnizorilor de seminţe soiul cel mai potrivit pentru grădina dvs.

Fructele de capsicum necoapte sunt verzi, dar deja sunt comestibile. Însă atunci când se coc şi se colorează sunt mult mai dulci.

Avantaje pentru sănătate

Util pentru întărirea sistemului imunitar, un ardei gras roşu are de trei ori mai multă vitamină C decât o portocală.

„Ghidul complet al legumelor” (Grădinărit. Sănătate, Frumusețe, Bricolaj. Rețete) Editura: Reader’s Digest, 2015

Jurnal Spiritual