Cannes 2018: Care este prezența României în festival

0
248

Cannes 2018

Cea de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 – 19 mai. România este prezentă în selecţiile oficială şi paralele ale  cu scurtmetrajul „Albastru şi roşu în proporţii egale”, de Georgiana Moldoveanu, coproducţia „Seule à mon mariage”, de Marta Bergman, dar şi cu programul Romanian Short Waves, informează Mediafax.

Astfel, coproducţia franco-belgiană „Seule à mon mariage”, a regizoarei de origine română Marta Bergman, face parte din selecţia ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion), iar scurtmetrajul „Albastru şi roşu, în proporţii egale”, realizat de Georgiana Moldoveanu, a fost inclus în selecţia Cinéfondation.

De asemenea, actorul român Valeriu Andriuţă joacă în filmul „Donbass”, de Serghei Loznitsa, care deschide secţiunea Un certain Regard.

Programul Romanian Short Waves care, din 2008 şi până în prezent, prezintă la Cannes 120 minute de scurtmetraje româneşti este susţinut, şi în acest an, de Institutul Cultural Român de la Paris, potrivit unui comunicat.

Cristian Mungiu patronează, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului La Fabrique Cinéma – realizat în colaborare cu Festivalul de la Cannes şi care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente. Alegerea lui Mungiu în această poziţie este în primul rând o recunoaştere a palmaresului său, care îl situează printre cei mai mari cineaşti de astăzi, dar şi a activităţii sale decisive în descoperirea şi susţinerea tinerilor realizatori, a rolului strategic pe care îl are în cadrul schimburilor dintre România şi marile cinematografii internaţionale.

De asemenea, Centrul Naţional al Cinematografiei va organiza şi anul acesta, pe Croazetă, pavilionul României.

Ana Grana

Jurnal Spiritual