Când te-ai jucat ultima dată cu copilul tău?

0
131

Televizorul, jocurile pe computer sau video îi izolează foarte mult pe copii şi îi îndepărtează de familie. Dar chiar şi ele pot fi folosite de părinţii care se obişnuiesc mai uşor cu tehnologiile moderne, pentru a petrece mai mult timp alături de cei mici şi pentru a uita de propriile griji, măcar timp de o jumătate de oră.

Jocurile copilăriei

Dacă nu vă plac noutăţile, reamintiţi-vă jocurile copilăriei şi nu ezitaţi să le reintroduceţi în viaţa voastră.

De exemplu, ce vă împiedica dacă mergeţi împreună cu familia în parc să începeţi o vânătoare de tipul „de-a v-aţi ascunselea”?

Jocurile dezvoltă creativitatea, ingeniozitatea, imaginaţia, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor. Confruntarea cu probleme de rezolvat ne pune tuturor mintea la încercare, indiferent de vârstă, şi ne ajută să ne dezvoltăm abilităţi latente, simţul umorului, spiritul de observaţie.

De exemplu, dacă mergeţi mai multe ore cu maşina, puteţi face o întrecere de tipul „Cine vede primul Mercedes în trafic?” sau „Cine remarcă primul un număr de înmatriculare format numai din vocale?”. Un astfel de exerciţiu îi ţine pe copii ocupaţi, alunga plictiseala şi monotonia, dar poate fi şi educativ, dacă părinţii ştiu să îl exploateze.

Iar pentru adulţi, orice redirecţionare a gândurilor este relaxantă, ajutându-i să se mai elibereze de stres.

Joacă-te, vei avea numai de câştigat!

În concluzie: să nu uităm, jocurile au un rol extrem de important în viaţa noastră. În primul rând, pentru că în timpul petrecut alături de cei dragi nivelul de dopamină şi serotonină din organism creşte, ceea ce ne face mai calmi, mai liniştiţi, mai plăcuţi.

De asemenea, relaxându-ne şi eliberându-ne de stres, reducem şi nivelul unor hormoni care se acumulează în noi, de genul cortizolului, care sunt în strânsă legătură cu slăbirea sistemului nostru imunitar şi apariţia bolilor de inimă.

Pe de altă parte, satisfacţiile oferite de câştigarea unui joc şi de ducerea lui la bun sfârşit au un rol pozitiv pentru psihicul nostru. Ne simţim mai fericiţi şi mai împliniţi, stimă faţă de noi înşine creşte simţitor.

Şi, nu în ultimul rând, jocurile sunt o sursă inepuizabilă de bună dispoziţie. Câteva minute de râs cu poftă fac cât o jumătate de oră de exerciţii fizice de rutină. Prin urmare, nu aşteptaţi până la concediu ca să vă distraţi, nu vă faceţi planuri sofisticate, ci fiţi spontani.

Hai afară la joacă!

Sursa ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.