Unele animale se camuflează perfect în mediul în care trăiesc. Camuflajul consta in insusirea de forme şi culori care îi împiedică pe prădători să-i deosebească. La fel ca şi greierii, fasmidele imită ca formă şi culori frunzele, rămurelele sau spinii, pentru a nu fi observaţi de către animalele insectivore.
Pentru a scăpa de prădători, hermelina şi iepurele îşi schimbă părul în timpul iernii, devenind albi ca zăpada care-i înconjoară. Penele gaiţelor, becaţelor şi ale fazanilor au culorile vegetaţiei de pădure. Un tip deosebit de mimetism este cel al fluturelui vicerege. Pentru a nu fi mâncaţi, aceştia imită culorile fluturelui monarh, are are gustul amar şi este ocolit de păsări.
Camuflajul cameleonului – de ce isi schimba culoarea?
Pielea cameleonului, bogată în celule de pigmentare, îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină, de temperatura mediului şi de dispoziţia animalului. Când culorile pielii se adaptează la cele din mediul înconjurător, cameleonul devine invizibil atât pentru prădători cât şi pentru pradă. Dacă animalul este deranjat sau vrea să înspăimânte un intrus, devine tuciuriu; asa da de înţeles că … este negru de supărare!
De ce mantia zebrei este vărgată?
Dungile zebrelor nu sunt toate la fel: fiecare tip are modelul său particular, care o deosebeşte de celelalte. După unii oameni de ştiinţă, dungile au o funcţie mimetică, pentru că îi împiedică pe prădători să distingă un singur animal din grup; de asemenea, în amurg, această trăsătură face ca zebra să fie invizibilă de la o anumită distanţă, pentru că se confundă cu mediul înconjurător.
”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional