Câmpul magnetic al soarelui e pe cale să se inverseze

0
113

Un eveniment mare urmează să aibă loc la soare. Conform măsurătorilor din observatoarele sprijinite de NASA, câmpul magnetic al soarelui este pe care de a se inversa.

„Se pare ca nu sunt mai mult de 3-4 luni până la o inversare completă a câmpului”, spune fizicianul Todd Hoeksema de la Universitatea Stanford. „Această schimbare va avea efecte și în întregul sistem solar”.

Câmpul magnetic al soarelui își schimbă polaritatea aproximativ la fiecare 11 ani. Se întâmplă la apogeul fiecărui ciclu solar, atunci cînd dinamul magnetic interior al soarelui se reorganizează. Această inversare va marca punctul de mijloc al celui de-al 24-lea ciclu solar. Atunci, jumătate din acest „maximum solar” va fi trecut, iar jumătate încă urmează să vină.

Hoeksema este directorul Observatorului Solar Wilcox Stanford, unul dintre puținele observatoare din lume care monitorizează câmpurile magnetice polare ale soarelui. Polii sunt premergători ai schimbării. La fel cum oamenii de știință observă regiunile polare ale planetei noastre pentru semne ale schimbărilor climatice, fizicienii care studiază soarele fac același lucru cu astrul zilei. Magnetogramele de la Wilcox au urmărit magnetismul polar al soarelui începând cu 1976 și au înregistrat trei mari inversari- iar a patra urmează să se întâmple.

nasaFizicianul Phil Scherrer, tot de la Stanford, descrie ceea ce se întâmplă: „Câmpurile magnetice polare ale soarelui slăbesc, ajung la zero, iar apoi apar din nou cu polaritate opusă. Acesta este un proces regulat a ciclului solar”.

O inversare a câmpului magnetic al soarelui este, literalmente, un eveniment mare. Sfera de influență magnetică a soarelui (cunoscută și sub numele de „heliosferă”) se întinde pe miliarde de kilometri dincolo de Pluto. Modificările aduse polarității câmpului magnetic influențează toată distanța până la sondele Voyager, aflate la marginea sistemului solar.

Când fizicienii vorbesc despre inversari de câmp magnetic, conversația lor se concentrează adesea pe „stratul de curent.” Stratul de curent este o suprafață întinsă care iese din ecuatorul soarelui, unde câmpul magnetic se învârte încet și induce un curent electric. Curentul în sine este mic, doar 0.0000000001 amperi/m2, dar acesta traversează o suprafață lată de 10.000 km și lungă de miliarde de kilometri. Din punct de vedere electric, întreaga heliosferă se organizează în jurul acestui strat enorm.

În timpul inversărilor de câmp magnetic, stratul de curent devine foarte ondulat, iar Pământul, în mișcarea sa de rotație în jurul Soarelui, intră și iese din stratul de curent. Aceste mișcări dintr-o parte în alta a stratului de curent pot stârni furtuni în jurul planetei noastre.

Razele cosmice sunt și ele afectate. Acestea sunt particule de mare energie, accelerate până aproape de viteza luminii de către explozii de supernove și alte evenimente violente din galaxie. Razele cosmice sunt un pericol pentru astronauți și sondele spațiale, iar unii cercetatori spun ca ar putea afecta nebulozitatea si condițiile climatice ale Pământului. Stratul de curent acționează ca o barieră în calea razelor cosmice și le deviază în încercarea lor de a pătrunde în interiorul sistemului solar.

Pe măsură ce se apropie inversarea câmpului magnetic, datele de la Wilcox arată că cele două emisfere ale soarelui sunt desincronizate.nasa 1

„Polul Nord al Soarelui a schimbat deja semnul, în timp ce Polul Sud se grăbește să-l urmeze”, spune Scherrer. „In curând, ambii poli se vor fi inversat, iar cea de a doua jumătate a maximului solar va fi în curs de desfășurare.”

Când se va întâmpla acest lucru, Hoeksema și Scherrer vor împărtăși vestea cu colegii lor și cu publicul.

Sursa: science.nasa.gov

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.