Câmpul magnetic al Pământului într-o continuă schimbare

0
5007

Earth magnetic fieldCâmpul magnetic al Pământului, care ne protejează de radiațiile solare potențial periculoase, își pierde treptat stabilitatea. Dacă în trecutul îndepărtat își modifica direcția la fiecare 5 milioane de ani, acum o face la fiecare 20.0000 ani, potrivit BBC News.

Oamenii de știință afirmă că polii Pământului și-au schimbat poziția în decursul timpului de mai multe ori, dar ei suspectează că acesta a fost mai puțin predispus la inversări de poli în trecutul îndepărtat.

Câmpul magnetic al Pământului este alimentat din „inima planetei”. Centrul Pământului este un amestec solid de fier și nichel – cu o temperatură de până la 5000 °C,  înconjurat de un strat de rocă topită, care are o temperatură de 2900 °C și care este mai fierbinte în partea inferioară. Fierul fierbinte se ridică în miezul exterior, apoi se răcește și se scufundă. Acești curenți de convecție, combinați cu rotația Pământului, sunt bănuiți că generează un „geodinamism” care creează câmpul magnetic.

Din cauza schimbării temperaturi și fluxurilor de fluid, puterea câmpului magnetic variază, iar pozițiile polilor magnetici- nord și sud- se modifică.

Aceste schimbări lasă urme în roci. Când lava se răcește, particulele de oxid metalic din rocă se solidifică și se stabilizează în direcția câmpului magnetic predominant. Astfel, prin examinarea probelor de lavă, oamenii de știință pot determina pozițiile istorice ale polilor magnetici. Ca urmare știm că au fost aproximativ 170 de inversări de poli magnetici în ultimii 100 de milioane de ani, și că ultima înversarea a fost acum aproximativ 78.1000 de ani.

În prezent cercetătorii cred că miezul interior este într-o creștere ușoară, pe măsură ce nucleul exterior se răcește și se solidifică. În urma simulărilor efectuate de echipa condusă de Gary Glatzmaier, profesor de Fizica Pământului la Universitatea California, Santa Cruz un miez interior mai mare produce o obstrucție a curenților din nucleul extern, ceea ce determină un câmp magnetic mai instabil.

Cu toate că acest aspect este greu de verificat,  profesorul Toni Veikkolainen de la Universitatea din Helsinki, a analizat o serie de date existente din probe de roci ce datează de acum 500 milioane până 3 miliarde de ani.

După ce a eliminat datele pe care nu le-a considerat fiabile, și a redus numărul acestora de la 300 de seturi de date la 55, Veikkolainen a estimat cât de des s-au inversat  polii magnetici în trecutul Pământului.

Astfel cercetătorul a descoperit că aceste schimbări se petreceau o dată la 3,7 milioane de ani, în urmă cu 1,5 miliarde până la 500 milioane de ani în urmă. Dar, într-un moment anterior, în urmă cu 1,5 miliarde până la 2,9 miliarde de ani, câmpul magnetic se inversa doar o dată la 5 milioane de ani.

„Dovezile indică un câmp mai stabil și mai puține schimbări ale polilor magnetici în trecutul foarte îndepărtat”, subliniază Veikkolainen.

„Acesta mi se pare cel mai aprofundat studiu efectuat până acum și cel care clarifică multe din concluziile studiilor anterioare” este de părere Robert Coe, Universitatea din California, Santa Cruz.

Conform datelelor colectate de Agenția Spațială Europeană, în urma misiunii Swarm, câmpul magnetic al Pământului s-a slăbit recent cu o rată de aproximativ 5% pe deceniu. Câmpul magnetic se modifică tot timpul și o rată de 5% pe secol este considerată normală, de aceea unii cercetători speculeză că o inversare a polilor este fi iminentă.

Nu se știe cu exactitate ce se va întâmpla în cazul în care câmpul magnetic slăbește foarte mult sau dispare pentru o perioadă, în timpul inversării. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că rețelele electrice și sisteme de comunicații ar putea fi afectate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here