Știe cineva unde-i Călinul? (II)

0
157
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
CălineleAstăzi, călinul este cultivat ca plantă ornamentală în aproape toată lumea, acolo unde solul este în mod natural umed și ușor alcalin. Există varietăți horticole (Roseum, Sterile) la care s-a pus accentul pe flori, fiind astfel selectate încât ele sunt sterile, cu flori mari aproape globulare, care nu fac fructe. Ele sunt deseori numite snowball bush, adică tufa-cu-bulgări-de-zăpadă.
Călinele europene

Călinele europene (Viburnum opulus) sunt comestibile și digerabile în cantități moderate. Au un gust puternic acrișor și răcoritor, pe care unii îl găsesc, totuși, amărui. Sunt bogate în vitamina C. Însă, sub formă crudă în cantități mari, pot provoca greață, vomitături sau diaree – de aceea trebuie consumate cu zgârcenie.

În zone ca Siberia, în mod tradițional, călinele erau lăsate la fermentat cu drojdie, apoi distilate pentru obținerea unui tip de alcool. În nordul Europei, în Suedia și Norvegia, erau lăsate la uscat, apoi zdobite și amestecate cu miere și încorporate în aluaturi unor prăjituri sau pâine.

Dar, dincolo de ocazionalele gustări cu căline, această plantă a fost folosită în special în practicile medicinale populare. Zeama fiartă de căline a fost întrebuințată ca leac pentru vindecarea tusei. (Șăineanu, 1929)

Scoarța de călin, fiartă și ea, a fost folosită de-a lungul mileniilor ca remediu în ameliorarea crampelor musculare, în special pentru calmarea durerilor mestruale sau a contracțiilor la naștere. Conține substanțe active (virbunină, tanini, rășini și acid valerianic) care acționează ca sedativ natural. De aceea a fost utilizată și ca antismasmotic. Ea are un miros caractaristic astringent și gust amar.

Din drupele uscate, ce iau o culoare neagră pe măsură ce pierd umezeala, se obținea tuș sau cerneală pentru scris.

Călinele americane

Călinele americane (Viburnum edule și Viburnum tribulum) sunt la rândul lor comestibile, fără restricții de adata aceasta, și au fost o sursă de hrană pentru triburile native americane din cele mai vechi timpuri. În Canada, încă se mai fac gemuri, compoturi și jeleuri din fructele de highbush cranberry. Se mai face jeleu de căline americane; hisăliță de căline americane; Sosul acrișor de căline (care este o specialitate canadiană păstrată din tradiția triburilor indigene și a primilor coloniști). Se servește peste preparate din carne sau legume.

Sursa: ierburiuitate.wordpress

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here