S-a întâmplat astăzi, 29 ianuarie – Calendarul zilei

0
137

calendar 29 ianuarie

S-a întâmplat astăzi, 29 ianuarie – Calendarul zilei.

Sărbători creștin-ortodoxe: Aducerea moaștelor Sf Sfințit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc Filotei.
Sărbători greco catolice: Aducerea moaștelor Sf. ep. Ignațiu Teoforul.
Sărbători romano-catolice: Sf. Valeriu, ep.
Alte sărbători: Ziua Invenției Automobilului.

Personalități care s-au născut astăzi

1584: Frederick Henry, Prinț de Orange.
1688
: Emanuel Swedenborg, filosof, om de știință, teosof, politician suedez, complexă personalitate a Scandinaviei. Balzac l-a numit „Buddha al Nordului”.
1722: Luise Amalie de Braunschweig-Wolfenbuttel. A fost căsătorită cu Prințul Augustus Wilhelm al Prusiei cu care a avut 4 copii.
1737: Thomas Paine, eseist politic american – ”Age of Reason”.
1749: Regele Christian al VII-lea al Danemarcei. Face parte din Casa de Oldenburg. Deviza sa a fost „Gloria ex amore patriae”.
1782: Daniel Auber, compozitor francez, director al Conservatorului din Paris. Este primul reprezentant al genului „grand opera” din Franța.

Citiți și 28 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1800…

1810: Ernst Kummer, matematician german. A avut contribuții în progresul teoriei algebrice a numerelor, a desfășurat studii ale seriilor hipergeometrice, asupra marii teoreme a lui Fermat și a funcțiilor Bessel.
1825: Prințesa Maria de Nassau, prințesă de Wied. Este mama reginei Elisabeta I a României.
1838: Edward Williams Morley, chimist și fizician american. A colaborat cu Albert Michelson și cu Dayton Millerla realizarea teoriei Michelson-Morley. Studiile lor stau la baza teoriei relativității a lui Einstein.
1843: William McKinley, al 25 lea președinte al SUA. A fost ales președinte de două ori. A sfârșit asasinat în Buffalo, New York.
1850: Prințesa Marie de Schwarzburg-Rudolstadt, mare ducesă de Mecklenburg-Schwerin. A avut 4 copii în timpul căsniciei cu Frederic Francisc al II-lea.

Astăzi, după 1850…

1860: Anton Cehov, scriitor, medic, prozator, dramaturg rus. A fost foarte modest în timpul vieții, iar uralele de la piesele sale, pe care a ajuns să le audă, l-au încântat peste măsură și l-au surprins plăcut.

anton cehov astăzi
Anton Cehov

1866: Romain Rolland, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1915. Motivația juriului: „ca un omagiu adus înaltului idealism al creației lui literare și dragostei de adevăr cu care a descris diferite tipuri umane”.
1867: Vicente Blasco Ibanez, scriitor spaniol. Dintre operele literare – „Printre portocali”, „Casa blestemată”, „Nisipuri însângerate”. Opera sa reflectă concepția naturalistă – „Trestii și noroi”. A scris și romane psihologice („Arena însângerată”), istorice sau despre Primul Război Mondial.

1873: Luigi Amedeo, duce de Abruzzi, prinț italian, alpinist și explorator. A fost amiral în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A întreprins explorări arctice și expediții montane.
1874: John D. Rockefeller Jr., filantrop american.
1887: Prințul August Wilhelm al Prusiei, fiul kaiserului Wilhelm al II-lea al Germaniei. Face parte din familia nobiliară Casa de Hohenzollern.
1890: Boris L. Pasternak, poet, prozator și traducător rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958. Motivația juriului la decernarea premiului: „… pentru deosebită măiestrie atinsă în poezia lirică actuală, precum și în domeniul marilor tradiții epice ruse”.
1892: Ernst Lubitsch, regizor de film și director de imagine englez de origine germană.
1893: Marțian Negrea, compozitor și muzicolog român. A studiat la Viena. A fost profesor la Conservatorul din Cluj și la Conservatorul din București.
1895: Dumitru D. Roșca, filosof român, membru titular al Academiei Române.
1895: Muna Lee, poetă americană.

Citiți și 27 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1924: Bianca Maria Piccinino, jurnalistă și moderatoare de televiziune italiană. Este prima femeie care a prezentat știri la televiziunea italiană.

tudor vornicu astăzi
Tudor Vornicu

1926: Tudor Vornicu, jurnalist, realizator și director de emisiuni de televiziune român. Este realizatorul emisiunilor „Mozaic duminical”, „Magazin duminical”, „De la A… la infinit”, „Fotograme din realitate”. De-a lungul carierei sale a fost distins cu numeroase premii, printre care marele premiu „Arena de chihlimbar” la Festivalul de la Sopot, pentru „Ocolul lumii în 20 de melodii”. A fost director de programe al televiziunii publice timp de mai mulți ani.
1926: Abdus Salam, fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1979.
1931: Ferenc Madl, savant, cercetător de drept economic internațional și drept civil comparat. A fost președinte al Ungariei.
1933: Sacha Distel, cântăreț francez.

Astăzi, după 1945…

1945: Tom Selleck, actor american.
1945: Donna Caponi, jucătoare americană de golf.
1946
: Irina Nicolau, etnolog, folcloristă, eseistă română. A fost directoare a Muzeului Țăranului Român.
1947: David Byron, cântăreț englez (Uriah Heep și Spice).
1948: Marc Singer, actor american – ”Dallas”.
1953: Mihai Lungeanu, regizor român de teatru.

astăzi oprah
Oprah Winfrey

1954: Oprah Winfrey, actriță, gazdă de talk show american, una dintre cele mai influente femei din lume. Este celebră pentru emisiunea ”Oprah Winfrey Show”. Este cea mai bogată femeie de culoare din lume, conform revistei Forbes și este implicată în acțiuni filantropice.
1956: Matei Vișniec, poet și dramaturg român stabilit la Paris. A fost membru fondator al „Cenaclului de luni” coordonat de Nicolae Manolescu.
1956: Florin Călinescu, actor român de teatru și film, realizator de emisiuni radio și TV.

oana pellea astăzi
Oana Pellea

1962: Oana Pellea, actriță română de teatru și film, fiica marelui actor Amza Pellea. A fost actriță la Teatrul din Piatra Neamț, la Teatrul Bulandra. Cariera sa cuprinde peste 50 de roluri în teatru și în jur de 20, în filme. Performează în limbile română, engleză, franceză, italiană. Are numeroase premii în palmares.
1962: Dragoș Șeuleanu, fost director al Societății Române de Radiodifuziune, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României.
1966: Romario Souza, fotbalist brazilian.
1979: Andrew Keegan, actor american – ”Step by Step”, ”Party of Five”.
1981: Alex Ubago, cântăreț spaniol.

Astăzi îi comemorăm pe:

 969: Petru, Țar al Bulgariei.
1119
: Papa Gelasius al II-lea. Numele său înseamnă, în limba greacă, „cel vesel”.
1427: Andrei Rubliov, călugăr și pictor de icoane rus, recent canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă.
1601: Louise de Lorraine-Vandemond, soția regelui Henric al III-lea al Franței, regină consoartă. Face parte din Casa de Lorraine, prin naștere, și din Casa de Valois, prin căsătorie.
1676: Țarul Alexei I al Rusiei. În vremea sa Țaratul Rusiei a cunoscut o expansiune fără precedent. A avut 13 copii cu Țarina Maria și 3 copii cu Țarina Natalia Narîșkina.
1696: Țarul Ivan al V-lea al Rusiei, a fost co-țar împreună cu fratele său vitreg, Petru I. A avut o domnie formală deoarece avea dizabilități fizice și psihice.
1763: Louis Racine, poet francez.

Astăzi, după 1800…

1814:Johann G. Fichte, filosof german. „părintele” idealismului german, urmaș al lui Kant.
1820
: Regele George al III-lea al Angliei. A fost monarh britanic al Casei de Hanovra, dar nu a vizitat niciodată Hanovra.
1844: Ernest I, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, tatăl Prințului Consort al Marii Britanii. A avut 2 copii cu Prințesa Louise și 4 copii nelegitimi.
1844: Prințesa Luisa Carlotta a celor Două Sicilii, Infantă a Spaniei. A avut 11 copii cu Infantele Francisco de Paula al Spaniei. A murit la 39 de ani.

1860: Stephanie de Beauharnais, Mare Ducesă de Baden. Este bunica maternă a Regelui Carol I al României și străbunica paternă a Regelui Ferdinand al României.
1870: Leopold al II-lea, penultimul Mare Duce de Toscana. A fost foarte iubit de toscani. A fost căsătorit de două ori și a avut 13 copii.
1893: Prințesa Margherita de Bourbon-Parma, Ducesă de Madrid. A fost căsătorită cu Carlos, Duce de Madrid, pretendent la tronul Spaniei. Au avut împreună 5 copii. A murit la 46 de ani.
1899: Alfred Sisley, pictor francez de origine engleză, creator al curentului impresionist.

Citiți și 26 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1901: Regele Milan I al Serbiei (Milan Obrenovic). A condus Serbia, inițial ca prinț, ulterior ca rege.
1906: Regele Christian al IX-lea al Danemarcei. Face parte din Casa de Glucksburg.
1928: Douglas Haig, feldmareșal britanic, numit ”Butcher Haig”.
1934: Fritz Haber, fizician și chimist german, laureat al Premiului Nobel în 1918.
1940: Pedro de Alcantara, Prinț de Grao Para, moștenitor la tronul Braziliei, la care a renunțat în favoarea fratelui său mai mic.
1941: Ioannis Metaxas, general și dictator grec.

1948: Prințul Aimone, duce de Aosta, prinț italian din Casa de Savoia și ofițer al Marinei Regale Italiene. Este rege desemnat al Croației, dar nu și-a asumat domnia. Cu toate acestea, unele surse îl menționează ca Regele Tomislav al Croației.
1956: Henry Louis Mencken, critic și eseist american.
1963: Robert Frost, poet american.
1980: Antonio Molina, compozitor muzical și dirijor filipinez.
1987: Prințesa Pilar de Bavaria. Face parte din familia nobiliară Casa de Wittelsbach.

astăzi marian hudac
Marian Hudac

1996: Marian Hudac, renumit actor de comedie român. A primit Meritul Cultural clasa I „pentru merite în domeniul artei dramatice”.
2004: M. M. Kaye, scriitor englez – ”The Far Pavilions”.
2004: Otto Wilhelm Fischer, actor austriac.
2006: Ludovic Spiess, tenor lirico-spint român. A fost Ministru al Culturii și director al Operei Române.
2010: Tom Brookshier, fotbalist american.
2012: Oscar Luigi Scalfaro, președinte italian între 1992-1999.
2015: Alexander Vraciu, aviator american de origine română. A distrus 19 avioane în cel de-al Doilea Război Mondial (în 8 minute a doborât 6 avioane de vânătoare japoneze).
2015: Colleen McCullough, actor neozeelandez de origine australiană – ”The Thorn Birds” – „Pasărea spin”.

Astăzi, de-a lungul istoriei – evenimente importante

1594: Matematicianul John Napier dedică „Descoperirea Revelației Sf. Ioan” regelui James al VI-lea și prezice sfârșitul lumii în 1688 sau 1700.
1595: Premieră „Romeo și Julieta” de William Shakespeare.
1616
: Navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten este primul explorator care ocolește Capul Horn în timpul expediției pentru căutarea unei noi rute către Oceanul Pacific.
1676: Feodor al III-lea ajunge Țar al Rusiei.
1781: ”Idomeneo” de Mozart are premieră la Munchen.
1785: John Hancock demisionează din funcția de Guvernator al Massachusetts, spre surpriza alegătorilor.

1802: ”The Mother Club” din Greenock organizează o petrecere „Noaptea Burns” în cinstea poetului Robert Burns. Mai târziu, cei prezenți își dau seama că ziua sa de naștere era, de fapt, pe 25 ianuarie.
1814
: Bătălia de la Brienne – francezii îi bat pe prusaci și pe ruși.
1845: Apare pentru prima dată în „New York Evening Mirror” „Corbul” (”The Raven”) de Edgar Allan Poe.
1856: Regina Victoria înființează „Ordinul Crucea Victoria” pentru a fi acordat militarilor britanici cu merite deosebite în Războiul Crimeei.
1886: Karl Friederich Benz a primit brevetul pentru fabricarea primului automobil funcționabil din lume cu benzină.
1891: Liliuokalani este proclamată Regină a Hawaii. Este ultimul Monarh al acestei țări.
1896: Doctorul Emile Grubbe experimentează pentru prima dată radiațiile în tratarea cancerului de sân al unei paciente.

Citiți și 25 ianuarie – Calendarul zilei.

Astăzi, după 1900…

1916: Germania efectuează primul raid aerian cu Zeppelin deasupra Parisului – Primul Război Mondial.
1920: Walt Disney începe să lucreze ca artist cu KC Slide Co pentru 40 de dolari pe săptămână.
1923: Statutul Uniunii Generale a Industriașilor din România primește girul Consiliului de Miniștri.
1925: Partidul Liberal din Marea Britanie îl alege lider pe David Lloyd George.

1947: Între România și URSS se semnează un tratat de pace.
1947: New York – Premiera piesei lui Arthur Miller – ”Toți fii mei” (All My Sons).
1949: Marea Britanie recunoaște Statul Israel.
1950: La Joannesburg, în Africa de Sud, apar primele tulburări provocate de politica rasială a Africii de Sud.
1954: Premieră în Cologne – ”De Profundis”, de Arnold Schoenberg.
1964: ”Dr. Strangelove” în regia lui Stanley Kubrick are premieră.
1979: Vicepremierul chinez Deng Xiaoping se află în vizită oficială la Washington.
1981: Se dă în exploatare cel mai mare pod de pe Siret.
1985: Universitatea Oxford refuză să-i decerneze primului ministru, Margaret Thatcher, o diplomă de onoare.
1990: Revoluția română continuă cu diverse lupte pe plan politic.
1991: Nelson Mandela și Mongosuthu Buthelezi se întâlnesc oficial după 28 de ani.

2002: Președintele american George W. Bush declară guvernele Irakului, Iranului și Coreei de Nord drept „Axa Răului”.
2006: Un timbru poștal onorific de 39 de cenți este emis în SUA, înfățișând-o pe Hattie McDaniel în rochia pe care a purtat-o când a primit Premiul Academiei. H. McDaniel a fost prima femeie afro-americană care a acceptat Premiul Academiei.
2012: Australian Open – Horia Tecău câștigă finala de dublu mixt.
2012: Snowboarder-ul american Shaun White a primit primul SuperPipe din istoria Winter X Games pentru scor perfect (100).
2014: Cristiano Ronaldo devine primul căpitan al Real Madridului de origine non-spaniolă care a avut 500 de apariții pentru club.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here