Chinezii vor să construiască un tunel de cale ferată pe sub Everest

0
147
cale feratăChinezii și-au propus să construiască o cale ferată spre Nepal care ar urma să cuprindă un tunel feroviar pe sub Everest, cel mai înalt vârf muntos din lume.
După ce a investit în construcția de drumuri, în centrale hidroelectrice și telecomunicații, China este preocupată în prezent de infrastructuri feroviare. Extinderea căii ferate Qinghai-Tibet ar urma să se realizeze ‘la solicitarea Nepalului’, după cum a relatat ziarul ‘China Daily’, citat de ‘The Guardian’. Ideea a fost abordată în decembrie 2014, în cursul unei vizite la Kathmandu, a ministrului chinez de externe, Wang Yi, potrivit unor surse nepaleze.
Proiectul ar urma să fie definitivat în 2020, informează 7sur7.be, citat de Agerpres.

China este binecunoscută pentru construcțiile sale uriașe, menționează 7sur7.be, reamintind cel mai mare baraj hidroelectric din lume, Barajul celor Trei Defileuri, din provincia chineză Hubei, a cărui construcție a necesitat inundarea a 600 de kilometri pătrați de terenuri agricole și păduri, precum și strămutarea a 1,8 milioane de oameni, schimbări cu considerabile efecte asupra faunei și florei. Și actualul proiect de cale ferată pe sub Everest ar putea avea un impact serios asupra mediului din regiune, apreciază publicația belgiană.

Conform acestei surse, India nu privește cu ochi buni acest proiect. Apropiată deja de Pakistan, China ar încerca să creeze legături cu Sri Lanka, Maldive și Nepal. Chiar dacă India încearcă să investească în regiunea vizată de chinezi, îi este greu să rivalizeze cu puterea financiară a Chinei.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here