Apartamentele pariziene, încălzite cu energie de la metrou

0
137

Salvarea planetei depinde şi de folosirea eficientă a resurselor. Nimic nu mai este irosit şi, de exemplu, căldura generată de pasagerii metroului din Paris ar putea fi folosită pentru încălzirea unui bloc de locuinţe sociale din apropierea Centrului Pompidou, reducând cu o treime factura la energie şi emisiile de carbon ale clădirii.

caldura cu energie de la metrouTemperatura din staţia de metrou Rambuteau rămâne tot anul în jurul valorilor de 14-20 de grade Celsius, din cauza căldurii generate de pasageri, trenuri şi utilajele de la metrou. Proprietarul clădirii, firma Paris Habitat-OPH, intenţionează să valorifice acest lucru; se va folosi de energia termică de la metrou pentru a încălzi apa menajeră.

”Este o sursă uriaşă de căldură gratuită şi fără emisii de dioxid de carbon. Singura problemă care ar putea apărea ar fi o grevă la metrou în timpul iernii… In acest caz ar fi nevoie de o sursă de căldură de rezervă”, a explicat Atrick James. El este cercetătorul din cadrul Universităţii din Southampton, care a gândit proiectul din care ar urma să se inspire şi Marea Britanie.

Până în 2016, toate clădirile rezidenţiale noi trebuie să aibă emisii de carbon zero şi se caută febril soluţii.

De exemplu, încălzirea clădirilor produce două treimi din emisiile de dioxid de carbon ale gospodăriilor din Marea Britanie. În mod normal, conectarea sistemului de încălzire al unui bloc cu ajutorul metroului ar fi foarte scumpă. În cazul blocului din Paris, însă, cele două sunt deja conectate printr-o scară veche, în interiorul căreia pot fi montate ţevile care vor aduce apa caldă la suprafaţă.

Capitala Franţei nu este primul oraş care a încercat un astfel de experiment. La Stockholm, căldura generată de Gara Centrală este folosită pentru încălzirea unei clădiri de birouri.

De asemenea, căldura din canalizările din Oslo este utilizată pentru încălzirea oraşului. Şi Guvernul britanic a anunţat lansarea unui plan ambiţios. El este menit să-i încurajeze pe proprietarii de imobile şi apartamente să investească în eficienţa energetică şi în folosirea surselor de energie verde pentru consum. Potrivit estimărilor, în urma implementării planului, circa 26 de milioane de locuinţe ar urma să fie reabilitate energetic în zece ani.

Reamenajarea caselor va fi încurajată, într-o primă etapă, prin lansarea unor împrumuturi avantajoase; ele pot fi obţinute de la consiliile locale, supermarketuri sau lanţuri de magazine. Împrumuturile de tip “pay as you save”, se traduc „Plăteşti pe măsură ce economiseşti“. Ele au o dobândă mică si se fac pe o perioadă de 20-25 de ani. Imprumuturile presupun plata tarifului pe consumul înregistrat de contoare la comun şi nu individual.

O condiţie a împrumutului este ca rata lunară de rambursare să fie mai mică decât suma economisită la facturi în urma eficientizării energetice.

Împrumutul poate fi de până la zece mii de lire; el acoperă lucrări precum izolaţia cu geamuri, panourile solare şi alte măsuri de economisire a energiei. Oficialii britanici susţin că această iniţiativă va crea peste o sută de mii de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea afacerilor asociate eficientizării energetic.

Sursa: telegrafonline.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.