Calculii renali – cum îi eliminăm

0
3226

Calculi renaliS-a spus că durerea resimţită în procesul eliminării calculilor renali este comparabilă cu aceea pe care o simt femeile la naştere. Indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu, veţi fi nevoit probabil să staţi acasă şi să luaţi analgezice eliberate fără reţetă pentru a simţi măcar o mică ameliorare. După aceea, totul se rezumă la aşteptare. Aceste pietre vor fi eliminate în câteva ore, dar uneori este nevoie de zile. Din fericire, există unele lucruri pe care le puteţi face pentru a grăbi puţin procesul.

Eliminaţi-o

-Pentru a elimina piatra din vezica urinară consumaţi cel puţin trei litri de apă pe zi. În cazul în care beţi suficientă apă, urina ar trebui să fie transparentă, fără nicio urmă de galben.

-În timpul unei crize, consumaţi cât mai mult ceai de păpădie. Fiind un diuretic puternic, ceaiul de păpădie stimulează circulaţia sângelui la nivelul rinichilor, mărind producţia de urină şi ajutând la eliminarea calculilor. Pentru a prepara acest ceai, adăugaţi două linguriţe de păpădie uscată într-o cană de apă fiartă. Lăsaţi să stea 15 minute, strecuraţi şi apoi beţi.

-Puteţi bea şi două, trei căni de ceai de buchu. Asemenea păpădiei, această plantă are proprietăţi diuretice care pot să ajute la eliminarea mai rapidă a calculilor sau chiar la prevenirea formării lor. Puneţi două grame de buchu într-o cană cu apă fiartă şi beţi trei căni pe zi.

Piatra mişcătoare

-Atunci când aveţi o piatră la rinichi, cea mai mică mişcare vă provoacă probabil durere. Dar, dacă puteţi suporta să faceţi o scurtă plimbare, încercaţi. Mersul ar putea determina desprinderea pietrei.

În ciuda disconfortului, s-ar putea să eliminaţi piatra mai repede dacă vă mişcaţi mult.

Puterea profilaxiei

-Mulţi specialişti consideră că cel mai important lucru pe care îl puteţi face pentru a preveni formarea calculilor renali este acelaşi pe care îl faceţi ca să îi eliminaţi – adică, să consumaţi suficiente lichide. Orice persoană predispusă la formarea calculilor renali ar trebui să consume cel puţin 8-10 căni de apă pe zi. Cu cât beţi mai mult, cu atât diluaţi substanţele din care aceştia se formează.

Ce este în neregulă

Durerea pe care o simţiţi la nivelul spatelui şi flancului este atât de puternică, încât puteţi chiar să prezentaţi şi vărsături. Cauza acesteia este un mic bulgăre format din cristale din urină care se acumulează pe suprafaţa internă a rinichilor. Acum acea pietricică formată vrea să iasă prin uretră, micul tub de dimensiunea unei spaghete prin care urina se elimină din vezică. Marea majoritate a calculilor renali sunt constituiţi din compuşi de calciu, la formarea lor contribuind ereditatea, deshidratarea cronică, infecţiile repetate ale tractului urinar şi un stil de viaţă sedentar.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Marea majoritate a pietrelor sunt eliminate fără ajutorul medicului, dar prima dată când aveţi o piatră îl veţi suna în mod inevitabil. Cu o astfel de durere, mai mult ca sigur că veţi dori să îi prezentaţi simptomele. Acestea includ greaţă şi vărsături, urină cu sânge sau tulbure, nevoia de a urina fără însă a putea să o faceţi, o senzaţi de arsură atunci când urinaţi, sau febră şi frisoane (care pot indica o infecţie). Chiar dacă aţi mai avut pietre, sunaţi-vă medicul dacă durerea devine de nesuportat. În cazul în care afecţiunea se agravează, s-ar putea să aveţi nevoie de analgezice mai puternice şi spitalizare.

Adoptaţi o dietă săracă în sare pentru a reduce cantitatea de calciu din urina dumneavoastră, scăzând astfel riscul formării calcurilor. Un bun început este să limitaţi consumul de alimente tip fast-food, supe la cutie şi alte alimente procesate. Citiţi cu atenţie indicaţiile de pe ambalaje. Ţinta este să consumaţi mai puţin de şase grame de sare (2 400 mg sodiu) pe zi.

-Beţi în fiecare zi două pahare de suc de afine. Cercetările efectuate sugerează că acesta reduce cantitatea de calciu din urină. Într-unul dintre studii, pacienţii cu calculi renali şi-au redus cantitatea de calciu din urină cu 50% după ce au început să consume suc de afine.

-Dacă nu vă place sucul de afine, beţi suc de portocale sau lămâie – 200 ml la fiecare masă. Acidul citric din aceste sucuri va mări nivelul citraţilor din urină, împiedicând formarea de noi calculi renali.

S-a demonstrat că magneziul previne formarea tuturor tipurilor de calculi renali. Consumaţi mai multe alimente bogate în acest mineral, cum ar fi legume cu frunze verzi, germeni de cereale şi fructe de mare. Puteţi lua, de asemenea, 300 mg pe zi sub formă de suplimente.

-Sporiţi cantitatea de fructe şi legume pe care le consumaţi zilnic -în special banane, portocale şi suc de portocale, care sunt bogate în potasiu. Conform unor studii, persoanele care consumă multe fructe îşi înjumătăţesc riscul de a face calculi renali. Dacă suferiţi în mod regulat de calculoză renală, întrebaţi-vă medicul dacă suplimentele cu potasiu v-ar putea ajuta să vă micşoraţi riscul.

Renunţaţi la cafea. Cofeina măreşte cantitatea de calciu din uri¬nă, care sporeşte riscul formării pietrelor.

-Dacă ştiţi că pietrele sunt formate din oxalat de calciu (puteţi afla acest lucru în urma unui test al urinei), reduceţi consumul de alimente care conţin oxalaţi. Aceste alimente includ rubarba, spanacul, ciocolata, germenii de grâu, fructele oleaginoase (în special alunele), căpşunele şi zmeura. De asemenea, evitaţi să beţi ceai care este bogat în oxalaţi.

-În cazul în care aţi avut în trecut calculi pe bază de uraţi, trebuie să vă menţineţi urina cât mai alcalină pentru a preveni viitoare episoade. Evitaţi alimentele care acidifiază urina, inclusiv anşoa, sardine, organe de animale şi drojdie. De asemenea, nu consumaţi mai mult de 100 de grame de carne sau mai mult de o porţie de fulgi de ovăz, ton, şuncă, fasole de Lima sau spanac pe zi.

-Calciul din dietă s-ar putea să prevină formarea pietrelor din oxalat de calciu, probabil datorită combinării calciului cu oxalatul în intestin şi prevenirii astfel a absorbţiei de oxalat pur. Alimentele bogate în calciu includ laptele, brânza, iaurtul, legumele verzi, nucile şi seminţele. Un efect similar îl are un supliment de calciu luat în timpul sau imediat după masă, dar administrarea suplimentelor între mese măreşte riscul formării pietrelor.

Folosiţi o plasă pentru a prinde piatra

Chiar dacă pare dezagreabil, specialiştii recomandă că, în cazul unei crize acute, bolnavii cu pietre la rinichi ar trebui să urineze printr-o bucată de pânză, tifon sau o sită fină. Trebuie să faceţi acest lucru pentru a putea reţine piatra, dacă o eliminaţi, şi pentru a o duce medicului dumneavoastră, astfel încât acesta să o poată trimite la laborator pentru analize. În funcţie de rezultate, medicul va putea să vă dea indicaţii privind dieta pentru a evita reapariţia problemei.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.