Misterul celui mai vechi calculator din lume

Dispozitivul antic sau calculator vechi

0
112
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
eproodos.gr- Calculator vechi
eproodos.gr- Calculator vechi

Dispozitiv antic sau calculator vechi

Calculator vechi-A zacut pe fundul marii timp de doua milenii, a fost uitat in curtea unui muzeu inca o suta de ani. Iar in final a fost recunoscut oficial drept cel mai vechi calculator din lume. Epopeea unui dispozitiv antic, care pare desprins din serialul Star Gate.

In anul 1900, o echipa de scafandri a gasit pe fundul marii, langa insula greceasca Antikythera, epava unei corabii scufundate.

A fost prima epava cercetata si multe statui si obiecte de arta au fost recuperate, ajungand apoi acest calculator vechi la Muzeul de Arheologie din Atena.

Printre obiectele scoase din adancuri se numara si un ciudat dispozitiv antic, un calculator vechi despre care istoricii nu stiau la inceput nimic.

Mecanismul  dispozitivului era asemanator ceasului

Inscriptiile bizare de pe el nu au putut fi descifrate timp de o suta de ani. In final, istoricii au aflat ce este si la ce folosea: era un mecanism asemanator unui ceas- dispozitiv antic- dar care calcula pozitiile astrelor. Era folosit pentru a prezice eclipsele, dar si pentru programarea unor evenimente importante, cum ar fi Jocurile Olimpice.

Este o descoperire extraordinara, care ne arata cat de avansata era civilizatia vechilor greci. De la crearea acestui dispozitiv antic si pana la inventarea ceasurilor medievale, nimic asemanator nu a mai fost realizat.

Arhimede este unul din creatorii dispozitivului

Inca nu se stie cine a facut acest dispozitiv, dar istoricii banuiesc ca ar fi vorba de filosoful Posidonius sau de celebrul Arhimede. Perioada din care dateaza a fost stabilita in jurul anului 100 i.Hr.

Nu se stie exact cum a ajuns pe corabia care s-a scufundat. Una dintre ipoteze este ca nava se indrepta spre Roma. Ceasul ar fi fost un cadou alaturi de alte comori, pentru o parada triumfala a lui Iulius Cezar.

Mecanismul, care este de fapt un calculator analog, este acum expus la Muzeul de Arheologie din Atena. Copii ale acestuia se afla in alte muzee ale lumii, printre care Muzeul American al Calculatoarelor din Bozeman, Montana.

Ceasul

Ceasul era pastrat intr-o cutie de lemn de dimensiunile 340x180x90 mm si este fabricat din bronz. Au fost gasite 82 de fragmente ale acestuia si 30 de rotite, cea mai mare avand diametrul de 140 mm. Partea din fata a dispozitivului are inscriptii in greaca veche, acestea continand lunile anului si semnele zodiacale.

Un studiu publicat in revista Nature in anul 2010 lansa teoria privind originea babiloniana a acestui mecanism. Autorii acestui calculator vechi, au sustinut ca aparatul a fost construit prin metode de calcul astronomic folosite in Babilon. Un alt articol, realizat in 2012 si publicat in revista Intitutului de Studii ale Lumii Antice, preciza ca dispozitivul ar indica si anumite anomalii solare.

Astronomia nu era foarte dezvoltata pe vremea aceea

Desi este “o minune a tehnologiei antice”, acest calculator vechi nu ar fi functionat prea corect, scriu autorii articolului, din cauza ca in urma cu 2.000 de ani cunostintele de astronomie nu erau foarte exacte.

Epava unde a fost gasita este inca invaluita in mister. Multe obiecte zac inca pe fundul marii si abia acum scafandrii se vor intoarce sa o cerceteze. Echipa de arheologi va fi greceasca, iar seful ei va fi americanul Brendan Foley, specializat in arheologie marina. Misiunea va dura 3 saptamani, iar noile echipamente de scufundare vor permite cercetatorilor sa investigheze atent epava. Ei spera ca vor gasi si alte nave scufundate in aceasta zona si a gaseasca un mecanism fascinant precum misteriosul ceas astronomic.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here