Calatoria lui Christofor Columb si descoperirea Americii

Descoperirea Americii

0
767
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

 

christopher columbus- descoperirea Americii
christopher columbus

Descoperirea Americii

Descoperirea Americii, pe timpul acela, cand se credea ca pamantul este plat, a fost facuta  de Cristofor Columb  cu succes.  Inscriindu-se intre mintile care au scotocit lumea intr-o corabie si care au cautat necunoscutul, folosindu-se de imaginatie si de influentele pe care le aveau asupra regilor, exploratorii au gasit ceea ce lumea nici nu visa ca exista.  Fie din dorinta de a avea glorie, avere sau faima, unii din acesti exploratori s-au luptat cu toate oprelistile sociale. Pana la urma mintea umana este cea care a depasit primitivul si a facut ca piciorul exploratorului sa ajunga peste ocean, pe pamant nou.

Calatorind in multe tari, neobosit si cu o vointa de a explora fantastica, Columb a redactat un Jurnal, înmânat apoi regilor Spaniei (imediat după întoarcerea în ţară) şi care ulterior s-a pierdut.  Urmărind notiţele zilnice ale lui Columb trăim aventura acelor oameni care au pornit la drum în necunoscut. Simţim împreună eu ei teama faţă de marea de ierburi (Marea Sargasselor), apoi nemulţumirea lor de a fi navigat mai mult decât li s-a promis.

 Pamant!

Auzim strigătele anunţând imaginar “Pămant”; ne cuprinde neliniştea când pe bord se aud ameninţările de răzvrătire; ne urmăresc glasurile zbuciumate ale santinelelor strigând în noapte de pe gabie: “Îl vezi ?, nu-l vezi ?”.Şi, în final, glasul puternic, plin de bucurie şi repetat până la obsesie “Pământ ! Pământ…!”- avea loc descoperirea Americii. Era în zorii zilei de 11 spre 12 octombrie 1492.

A pasit sau nu, Cristofor Columb pe pamant american?

Cristofor Columb nu a fost primul european, care a pus piciorul pe pământ american, dar s-a dovedit decisiv pentru colonizarea celor două noi continente. Înaintea sa, navigatorii din nord, în special vikingii, au ales un traseu mai apropiat de Cercul Polar, atingând țărmurile înghețate ale Canadei de azi. Deși americanii îl consideră pe Columb eroul, ce a legat continentul lor de Europa, Columb nu a atins granițele actuale ale Statelor Unite. În toate cele patru călătorii istorice ale sale,care a dus la descoperirea Americii, Columb a parcurs doar rute între insulele europene de lângă Spania și Portugalia, către insulele din America Centrală.  Pentru a popula ținuturile vaste ale Americii, corăbiile lui Columb au avut alte ținte.

Cele două continente americane nu se numesc Columbia de Sud și de Nord pentru că navigatorul genovez a murit cu convingerea că nu găsise decât o extremitate estică a Asiei. Numele celor două întinderi de pământ provine de la Amerigo Vespucci. La două decenii după Columb, a conchis că sunt două continente distincte, separate de Asia. Practic descoperirea Americii este facuta de Cristofor Columb, dar si de Americo Vespucci.

Columb era autodidact

Lucrul care l-a împins pe Columb spre asemenea erori de percepție, dar l-a și ajutat să facă descoperirea Americii, a fost faptul că era în mare un autodidact. Cu o ambiție impresionantă, italianul născut în Genova, a învățat câteva limbi străine. Columb a invatat inclusiv latina, care i-au permis să studieze pe cont propriu cărți de astronomie, geografie și navigație. Bazându-se pe această informație, Columb a fost convins că un drum spre Asia se poate face și călătorind spre Apus, cu echipamentele zilelor sale, ceea ce ar fi dus la descoperirea Americii.

În ciuda unei prejudecăți populare, Columb nu a avut de înfruntat falsa credință că Pământul e plat, sau că ar ajunge la capătul lumii. Învățații epocii,  știau deja că Pământul nu e plat, cunoștință disponibilă încă din antichitate. Iar Columb era cât se poate de religios, văzându-se ca un ales, ce va îndeplini pasaje profetice din Apocalipsă, prin aducerea mesajului evanghelic la toate popoarele. Deși metodele sale au fost deseori pline de cruzime, Columb se vedea ca un misionar. Scopul sau  era să convertească populații îndepărtate la creștinism. Biserica Catolică s-a dovedit și ea decisivă în a-l ajuta, prin lobby pe lângă casa regală spaniolă.

 Columb era religios

Deși religios, Columb era un om practic, mai interesat de partea lucrativă a voiajului, decât de aspectele științifice. Era un adevărat cetățean al Europei, schimbând țară după țară, în căutare de investitori și sponsori pentru proiectele sale. De aceea, e cunoscut atât după numele său italian, Cristoforo Colombo, dar și după cel spaniol, Cristobal Colon.

Abia în Spania, în palatul Alcazar, a convins finalmente familia regală în privința planului său îndrăzneț. Motivul pentru care un nou drum spre India și China era vital era că turcii otomani tocmai ocupaseră Constantinopolul. Acestia  blocasera drumul maritim și terestru către sursele de mirodenii, mătăsuri, ceai, pietre prețioase și alte bogății ieftine ale Orientului. Coroana spaniolă tocmai terminase Reconquista, războiul de recuperare a Peninsulei Iberice de la maurii musulmani. Dar totul a fost  o metodă de a câștiga avantaje politice și economice, care să afirme noul statut al Spaniei, ca putere de nivel mondial.

În ciuda profundei sale religiozități, Columb a fost de multe ori necruțător cu popoarele băștinașe descoperite, conducând insulele în stil dictatorial. Aceasta a avut loc cu apel la tortură și decizii ce au dus la moartea unor supuși. Comportamentul său i-a determinat pe regii Spaniei să își uite promisiunile contractuale, deposedându-l de statutul de guvernator. El a si fost arestat și tinut  în lanțuri pentru o scurtă vreme. Columb e îngropat în Catedrala din Sevilia, după ce trupul său neînsuflețit a mai călătorit de câteva ori între continente.

Ionela Moldovanu