Cafeaua, pro sau contra

0
851

cafeauaCafeaua am descoperit-o acum 3-4 ani. De atunci, am fost omul care zilnic, a băut 1-2 cafele, bune, aromate, atent descântate. Doar că în vara anului 2013, am suferit un accident la genunchi, care m-a făcut să fiu mai atent la mine şi la ceea ce consum. Studiind mai bine multiplele cauze ale accidentării mele, am ajuns la una din cauzele care au contribuit la degradarea stării de sănătate – cafeaua.

Marturie: Cafeaua cauzează dezechilibre şi tulburări grave.

La început mi-a fost greu să accept că una din plăcerile „nevinovate” din viaţa mea, cafeaua, a contribuit la nefericitul accident. Realitatea însă spune că această băutură preparată din boabele de cafea prăjite şi măcinate, cauzează dezechilibre şi tulburări grave. Eu am să mă opresc asupra câtorva probleme pe care cafeaua le alimentează. Prima mare problemă e că induce o accelerată pierdere urinară de calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc, seleniu, mangan. Impactul pe termen lung asupra sistemului locomotor fiind dezastruos.

Tot cafeaua în combinaţie cu L-carnitina, sunt cele care induc o deshidratare accelerată a meniscurilor, fragilizându-le şi subţiindu-le. Cafeaua, prin acţiunea sa, cauzează afecţiuni ale oasele prin reducerea densităţii, afectând ireversibil cartilajele osoase, ligamentele, în final masa musculară. Dacă mai sunteţi şi mari consumatori de sare, cafeaua sufocă activitatea rinichilor şi ficatului, de aici indirect alte dezechilibre. Doi, prin efectul puternic de stimulare, substantele active din cafea, induc o scădere rapidă a nivelului hormonilor anabolici cu precădere a testosteronului şi melatoninei.

Cortizolul este substanţa care diminuează activitatea sistemului imunitar.

Imediat după consumul unei cafele, în corp se descarcă cantităţi însemnate de cortizol şi epinefrină (adrenalină), efectul fiind pervers. Cortizolul este substanţa care diminuează activitatea sistemului imunitar; este responsabilă de stresul cronic.  In plus e un antagonist al insulinei şi de aici acel efect de creştere a tensiunii arteriale, a glicemiei, a grăsimilor din sânge, consumul constant de cafea inducând infertilitatea la femei şi bărbaţi.

Descărcarea constană de adrenalină în sânge, fără a exista „starea de necesitate” sau „starea de urgenţă” (situaţia limită), creşte riscul accidentelor vasculare cerebrale, suprimând pentru cel puţin 2-3 ore activitatea sistemului imunitar. Aşa că în lista de riscuri produsă de banala şi nevinovata cafea, putem adăuga: obezitatea; sensibilitatea ori deprecierea ţesuturilor cutanate; fragilitatea unghiilor şi părului; colesterol mărit; cancer pancreatic, de sân, colon, vezică urinară … şi lista poate liniştit continua.

În concluzie, cafeaua e bună sau rea?

Consumată zilnic, cafeaua este un aliment ultra-nociv. Ar fi lipsit de etică să facem o apologie a cafelei ştiind cât de mult rău face. Consumată odată pe săptămână, maxim de două ori, sau, în cure de 5-7 zile consum, 21-23 zile pauză, cafeaua se poate transforma într-un aliat al sănătăţii noastre. Normal că există şi influenţe pozitive ale consumului de cafea, numai că trebuie să realizăm că banala cafea e un veritabil medicament şi nu un aliment. Orice medicament, administrat zilnic, fără pauză, aduce mai mult rău decât binele făcut. Las în curiozitatea voastră să găsiţi valoarea terapeutică a cafelei, valoare de necontestat. Sfatul meu e să înlocuieşti cafeaua cu ceaiul şi într-un final îţi vei mulţumi pentru efortul realizat.

… sănătatea începi să o apreciezi în clipa când nu o mai ai.

”E sănătate”, Dan Ene

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.