Cactusul „umblător”

0
390

cactusUn indiciu pentru modul în care artropodele, grupul care cuprinde mai mult de un milion de specii de nevertebrate, cum sunt insecte, păianjeni și crustacee, au evoluat la picioare articulate distinctive a fost descoperit în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei.

Supranumită  „cactusul  umblător” – „walking cactus”, din cauza aspectului său spinos, Diania cactiformis este o specie care poate umple un gol important în istoria evoluției insectelor, conform unui studiu publicat în revista Nature. Vietatea a aparțiut grupului Lobopodia, o specie, dispărută astăzi, de animale asemănătoare viermilor, dar care aveau picioare articulate.

„O mulțime de oameni de știință au suspectat de mult că artropodele au evoluat de la lobopodia”, spune Jianni Liu, un paleontolog la Institutul de viață timpurie de la Universitatea de Nord-Vest în Xi’an, China, autoarea studiului. Potrivit acesteia, noua descoperire, ar putea fi veriga lipsă, care să facă legătura între lobopode și artropode.

Creatura, care datează de circa 500 de milioane de ani, avea aproximativ șase centimetri lungime, seamăna cu un vierme subțire, cu corpul moale, împărțit în nouă segmente cu zece perechi de membre dure, articulate, conform echipei conduse de Liu, care a descris creatura dispărută bazându-se pe trei fosile complete și alte treizeci de fragmente.

Încă nu este clar cum vietatea își procura hrana. Echipa de cercetători, crede că vietatea se putea hrăni fie prin trompa cu care extrăgea insecte și alte organisme mici din sol, fie prindea hrana cu perechea de membre din față.

Potrivit lui Graham Budd, profesor de paleontologie la Universitatea Uppsala din Suedia, descoperirea speciei Diania cactiformis completează istoria evolutivă dintre viermii de catifea și artropodele moderne, dar cercetătorul nu este de acord că picioarele dure dezvoltate pentru mers au fost transmise direct până la artropodele moderne și că mai multe dovezi ar fi necesare.  „Eu nu sunt convins că aceasta este un strămoș direct sau strâns legat de artropodele de azi, așa cum se sugerează”, a declarat el pentru LiveScience.

Noi fosile, în special cele descoperite din China, au contribuit la clarificarea istoriei evolutive a artropodelor iar în ultimul deceniu, iar oamenii de știință au ajuns la un consens în ceea ce privește această evoluție, a adăugat acesta.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.