Bustul primului patriarh al României, Miron Cristea a fost dezvelit La Vârşeţ, în Serbia

0
444

Bustul lui Miron CristeaCatedrala Ortodoxă Română Înălţarea Domnului din Vârşeţ (Serbia) a împlinit 100 de ani de la sfinţirea sa de către dr. Miron Cristea, episcop al Caransebeşului la acea vreme şi, mai apoi, primul patriarh al României.

Cu acest prilej, a fost dezvelit, pe 13 iunie, şi un triptic monumental, în curtea Catedralei Ortodoxe Române din Vârşeţ, respectiv bustul lui Miron Cristea şi două plăci comemorative pentru cinstirea şi pomenirea protopopului Vârşeţului, Traian Oprea, şi compozitorului şi dirijorului Ion Vidu.

“Miron Cristea a sfinţit această catedrală; Traian Oprea a fost, atunci, protopop şi ostenitor; cel care a împodobit liturgic slujba, prin răspunsurile înălţătoare, a fost maestrul Ion Vidu, care a dirijat marele cor din Ţara Banatului, reunind, în acesta cei mai reprezentativi cântăreţi bisericeşti”, a declarat, cu această ocazie, episcopul Caransebeşului, Lucian.

Întregul triptic monumental a fost ridicat cu ajutorul financiar venit din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Bustul lui Miron Cristea a fost realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardelean, în baza parteneriatului dintre Teatrul de Vest Reşiţa, Asociaţia Culturală Reşiţa Română şi Catedrala Înălţarea Domnului din Vârşeţ.

Manifestările dedicate centenarului Catedralei Ortodoxe Române – Înălţarea Domnului din Vârşeţ vor continua până pe data de 16 iunie; in aceasta perioadă vor avea loc slujiri solemne. În ultima zi a manifestărilor, începând cu ora 9,30, se va desfăşura şi o sfântă liturghie arhierească.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here