Bursita şi tendinita

0
3761

Bursita şi tendinita

Nu există multe lucruri mai rele decât a avea o mână sau un picior scos din acţiune din cauza durerii provocate de bursită. Pentru că această afecţiune apare atunci când mişcări repetate supun o articulaţie stresului constant, bursita afectează deseori articulaţia cotului la grădinari şi umerii la jucătorii de golf. Tendinita este, la rândul ei, o afecţiune provocată de mişcările repetitive într-o articulaţie. Alergătorii pot suferi de tendinita tendonului lui Ahile, dactilografii au deseori dureri ale încheieturilor mâinilor. Vindecarea pentru ambele afecţiuni începe prin acceptarea necesităţii încetării temporare a activităţii care a provocat problema. Remediile pentru reducerea inflamaţiei vor ajuta la micşorarea durerilor.

bursitaOdihniţi-vă

-Înainte de a repeta activitatea care declanşează durerea, faceţi o pauză. Fiţi răbdător, pentru că problema s-ar putea să necesite câteva săptămâni pentru a se rezolva.

-Pentru a reduce inflamaţia, înfăşuraţi articulaţia afectată cu un bandaj elastic – dar nu prea strâns. Apoi ridicaţi articulaţia peste nivelul inimii. Dacă vă doare cotul, ţineţi-l pe un braţ înalt de fotoliu sau staţi pe un scaun jos cu cotul pe masă. Dacă vă trataţi genunchiul, staţi întins pe spate cu genunchiul pus pe mai multe perne.

 Cald sau rece

-Puneţi gheaţă pe articulaţiile dureroase pentru a reduce durerea şi inflamaţia. Înfăşuraţi o pungă cu gheaţă într-un prosop şi aplicaţi-l timp de 10-20 de minute la fiecare patru ore. Sau îngheţaţi apă într-un pahar de hârtie, rupeţi marginea de sus şi aplicaţi pe zona dureroasă de trei sau patru ori pe zi, între două şi cinci minute.

-După aproximativ trei zile de tratament rece pentru articulaţii – sau după ce articulaţia nu mai este caldă la atingere – începeţi să alternaţi tratamentul rece cu cel cald. Căldura îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul zonei afectate, accelerând procesul de vindecare. Folosiţi un încălzitor care poate fi încălzit la microunde sau o pernă electrică. Sau puteţi pune două-trei căni de orez într-o şosetă, legaţi-o şi încălziţi-o la microunde timp de 60-90 de secunde. Orezul se va mula bine pe articulaţia afectată.

 Ce este în neregulă

Aceste afecţiuni înrudite într-o anumită măsură reprezintă deseori preţul plătit pentru prea multe repetări ale unei mişcări, fie că aceasta înseamnă ceva distractiv cum ar fi tenisul, sau ceva mai puţin atrăgător cum ar fi curăţarea aleii de zăpadă. Bursită este inflamaţia burselor – mici saci plini de lichid care formează zona-tampon unde muşchii intră în contact cu oasele sau culisează pe alţi muşchi. Tendinită este inflamaţia tendoanelor, corzile tari care ataşează muşchii de oase. Dacă bursita provoacă în general o durere minoră a articulaţiilor, tendinita pricinuieşte o durere puternică. Aceste afecţiuni apar cel mai frecvent la nivelul articulaţiilor umerilor, coatelor, şoldurilor, genunchilor şi gleznelor.

 Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă problema se agravează după trei sau patru zile, sau dacă vă împiedică să vă realizaţi sarcinile zilnice, ar trebui să consultaţi un medic. De asemenea, solicitaţi tratament dacă articulaţia este caldă, înroşită sau dureroasă. Acestea ar putea fi semne ale gutei sau bursitei septice, un tip de infecţie care se poate extinde de la o articulaţie în tot organismul.

Apelaţi la analgezice

– Încercaţi tămâia indiană (Boswellia). Organismul produce anumite substanţe chimice care efectiv măresc durerea. Dar acest extract din răşini reduce producţia acestor substanţe. Luaţi una sau două tablete de 150 mg de trei ori pe zi. Pe măsură ce durerea scade, reduceţi şi doza. Luaţi în considerare un remediu homeopatic. Dacă articulaţia este rigidă şi dureroasă atunci când o mişcaţi, dar pe măsură ce faceţi acest lucru durerea scade, luaţi o doză de Rhus toxicodendron la diluţiile 6c sau 12c la fiecare trei sau patru ore până când durerea dispare. („c”-ul vine de la „centezimal” – o diluţie de 1:100. Cu cât diluţia este mai mare, cu atât remediul este considerat mai puternic.) Dacă durerea se amplifică pe măsură ce vă mişcaţi, luaţi bryonia la diluţii de 6c sau 12c la fiecare trei sau patru ore până când durerea se ameliorează. Pentru durerea apărută subit şi acut specialiştii homeopaţi recomandă ruta şi arnica; doza sugerată este de diluţie 6c sau 12c la fiecare trei sau patru ore.

 Alinaţi durerea cu frecţii sau comprese

-Pentru a ameliora durerea, aplicaţi cremă sau gel de arnică – un remediu extras din florile de Celmisia petiolata – de două sau trei ori pe zi. Arnica reduce umflătura şi inflamaţia, şi este din acest motiv recomandată pentru tratarea echimozelor şi întinderilor. Pentru o acţiune şi mai bună, puneţi o sticlă cu apă caldă sau o pernă electrică pe articulaţia pe care aţi aplicat gelul de arnică.

Tiger Balm este un unguent cu mentol care poate să stopeze durerea.

Aplicaţi-l pe zonele dureroase o dată sau de două ori pe zi. Dar este o idee bună să-l testaţi mai întâi pe o porţiune mică de piele. Este foarte puternic şi unele persoane pot face o reacţie alergică dacă îl folosesc prea des. (Atenţie! Nu aplicaţi acest unguent în zona din jurul ochilor sau gurii şi spălaţi-vă pe mâini după ce aţi folosit-o.)

-Folosiţi o compresă cu ghimbir pentru a opri durerea din exterior spre interior.

Zdrobiţi mărunt două linguriţe de rădăcină proaspătă de ghimbir, amestecaţi în 500 ml de apă fiartă şi lăsaţi să stea timp de 20 de minute. Muiaţi o bucată de material textil în ceaiul cald, apoi stoarceţi. Puneţi cârpa umedă peste articulaţia dureroasă timp de cinci minute. Repetaţi de trei sau patru ori pe zi.

-Oţetul, aplicat pe piele, ajută de asemenea lareducerea durerilor.

Umeziţi un prosop textil sau de hârtie într-o soluţie preparată din părţi egale de apă caldă şi oţet. Aplicaţi pe zona afectată.

 Înghiţiţi nişte analgezice

-Ghimbirul nu este folosit doar extern. Suplimentele cu acest anti-inflamator natural pot fi de asemenea de ajutor. Pentru durerea acută, luaţi o capsulă de 250 mg, de două ori pe zi. (Atenţie! Evitaţi ghimbirul dacă luaţi şi medicamente pentru fluidificarea sângelui cum ar fi warfarina sau aspirina, pentru că poate interfera cu mecanismele de coagulare a sângelui.)

-Încercaţi „remediul curry”.

Curcumina este ingredientul activ din turmeric, condimentul galben indian care stă la baza multor reţete de curry. Turmericul are o reputaţie foarte veche de agent antiinflamator şi calmant, dar se pare că de fapt curcumina este cea care face acest lucru: a fost identificată ca inhibitor al sintezei de prostaglandine – compuşii chimici asemănători hormonilor implicaţi în transmiterea semnalelor durerii în organism. Luaţi 400-500 mg de extract de trei ori pe zi.

-Bromelaina, o enzimă care poate fi găsită în ananas, reduce inflamaţia.

Puterea extractului este măsurată în unităţi de coagulare a laptelui (UCL). Pentru a avea un efect terapeutic puternic, un produs trebuie să conţină cel puţin 2 000 UCL. Luaţi 500 mg pe stomacul gol de trei ori pe zi.

-Se spune că un castron de cireşe ameliorează durerea cauzată de artrită; consumaţi cam 20 de cireşe pe zi pentru a obţine efectul calmant echivalent cu acela al unei tablete de aspirină.

-Suplimentele cu antioxidanţi au reputaţia de a întări şi repara ţesutul de legătură din articulaţii. Extractul din sâmburi de struguri conţine flavonoide antioxidante puternice numite OPC (oligomeric proantocianidine). Acesta poate fi găsit sub formă de capsule: luaţi 200 mg la aceeaşi oră a zilei.

Alegeţi grăsimile care au grijă de articulaţiile dumneavoastră

 Acizii graşi omega-3 ajută la reducerea inflamaţiilor. Măriţi cantităţile din dieta dumneavoastră prin consumul de peşte gras, cum ar fi somonul, tonul proaspăt şi macroul. Luaţi suplimente de ulei de peşte gras, cum ar fi somonul, tonul proaspăt şi macroul. Luaţi suplimente de ulei de peşte, într-o doză de 1000-2000 mg pe zi. Aceşti acizi pot fi găsiţi în seminţele de in. Luaţi una sau două linguriţe de seminţe pisate cu un pahar de apă de până la trei ori pe zi, sau o linguriţă de ulei de in o dată saude două ori pe zi.

 

-Evitaţi chipsurile şi alte mâncăruri procesate şi ambalate care conţin uleiuri hidrogenate şi renunţaţi la mâncărurile prăjite, care sunt deseori gătite în aceste uleiuri. Aceste substanţe amplifică inflamaţiile din organism.

Ştiaţi că…

Episoadele de bursită şi tendinită au avut multe nume. Cotul jucătorului de tenis, de exemplu, este una dintre cele mai frecvent întâlnite forme de tendinită. Durerea în călcâi poate fi provocată de tendinită, bursită sau chiar de amândouă. Tendinită calotei rotatorilor – o afecţiune comună printre jucătorii de bowling – este de asemenea legată de bursită şi tendinită.

Încălziţi-vă bine înainte de activitatea fizică

-Atunci când reîncepeţi să faceţi sport sau alte activităţi normale, articulaţia care v-a durut va avea nevoie de ceva mai multă atenţie. Faceţi un masaj pentru muşchii din zona articulaţiei – fie singur, fie cu ajutorul unui maseur profesionist – pentru a vă relaxa mai bine şi pentru a reduce durerea.

Faceţi întotdeauna exerciţii de întindere înainte şi după şedinţa de exerciţii fizice.

Dacă vă dor genunchii, asiguraţi-vă că aveţi încălţăminte potrivită pentru sportul pe care îl practicaţi. Acest aspect este important în special înainte de a relua un sport cum ar fi tenisul sau alergatul unde este important să aveţi încălţăminte care să vi se potrivească bine şi care este într-o stare bună. Aruncaţi pantofii vechi şi folosiţi care au avut parte de drumuri prea lungi.

Puterea profilxiei

Începeţi un program de întărire a musculaturii folosind greutăţi uşoare pentru a vă întări muşchii articulaţiei.

Evitaţi să adormiţi cu braţul îndoit peste cap – această poziţie este clasică în declanşarea bursitei.

Atunci când aveţi de făcut o muncă repetitivă de lungă durată, faceţi pauze regulate de exerciţii de întindere.

Dacă sunteţi jucător de tenis, evitaţi apariţia „cotului jucătorului de tenis” folosind o rachetă care are un grip lat şi tensiune scăzută a racordajului. De asemenea, această afecţiune poate apărea în cazul în care capul rachetei este prea mare sau prea mic. Cel mai bine este ca gripul, tensiunea corzilor şi dimensiunile rachetei să fie aprobate de un instructor de tenis.

– Atunci când lucraţi pe genunchi – smulgând buruieni, de exemplu -îngenuncheaţi pe covoraşe speciale din spumă-cauciuc.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

Alte articole puteți găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here