Bujorul banatic şi liliacul carpatin, protejate printr-un proiect european

0
643

carpathians4Bujorul banatic, o plantă rară ocrotită de lege, şi liliacul carpatin, o specie unică relictă a epocii glaciare, se află în centrul unui amplu proiect cu finanţare europeană de peste două milioane de lei, prin care Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius va pune în evidenţă, în următorii doi ani, valorile naturale din şapte arii protejate, pe o suprafaţă totală de 11.715 hectare.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]“Proiectul nostru este concentrat pe Defileul Crişului Negru şi Valea Iadei, pentru că aici există două specii endemice: bujorul banatic, pe Dealul Păcău, într-o rezervaţie de 15 hectare şi liliacul carpatin, pe Valea Iadei, într-o rezervaţie de două hectare”, a declarat Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius, într-o conferinţă de presă.

 Trasee turistice tematice

Pentru cele două specii botanice se vor amenaja două trasee tematice turistice. Unul de 11 km, în defileul Crişului Negru, pentru bujorul banatic, va urca pe valea Hălgaşului şi va trece pe lângă rezervaţia de bujori – accesul în rezervaţie fiind posibil doar cu ranger – şi va coborî pe un drum forestier în zona Uileacu de Beiuş. Se vor amplasa mai multe podeţe, panouri de informare (prin codurile de bare afişate se pot primi informaţii despre zonă pe smartphone).

Al doilea traseu este pe Valea Iadei, pentru liliacul carpatin, în lungime de 15 km, ce va urmări traseul drumului judeţean, cu abateri spre cascade, şi cu o bogăţie extraordinară de fluturi, vara.

Paeonia officinalis banaticaŞapte situri arii protejate

Proiectul, ce se va derula timp de 26 de luni, prevede întocmirea planurilor de bază pentru cele şapte situri arii protejate: Crişul Repede amonte de Oradea, lunca inferioară a Crişului Repede, lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, Diosig, Defileul Crişului Negru, Crişul Negru şi Valea Iadei.

Aceste planuri urmăresc să asigure continuitatea şi siguranţa speciilor şi a habitatelor pentru care au fost desemnate aceste arii protejate. Prin proiect se vor achiziţiona diverse echipamente pentru custozi, de scafandru, lunete, binocluri, obişnuite şi cu infraroşii, echipamente de monitorizare pentru păsări, peşti şi mamifere, inclusiv aparate foto şi de filmat cu declanşare automată, pentru a observa şi monitoriza carnivorele mari.

Punct de informare turistică

De asemenea, va fi construit un punct de informare turistică la Şoimi, fiind vorba o cabană din lemn şi piatră, cu panouri solare şi o ministaţie de epurare ecologică. Aici se vor găsi materiale informative, pliante, broşuri şi albume foto, ce vor fi editate în proiect.

Este prevăzută şi organizarea unor cursuri pentru 12 rangeri, care vor primi brevete de absolvire.

“Scopul nostru este de a atrage atenţia supra biodiversităţii, de a aduce informaţii despre speciile endemice pe care le avem în grijă, respectiv bujorul banatic, în Defileul Crişului Negru şi liliacul carpatin, pe Valea Iadei, dar şi asupra altor specii de păsări, peşti şi mamifere, carnivore mari pe care le avem – urs, pisică sălbatică, lup şi râs. Va duce desigur şi spre dezvoltarea turismului, unul conştient şi cu grijă faţă de valorile naturale pe care le deţinem”, a mai afirmat Mihai Togor.

index_aprofundat_index_enciclopedic_botanicLiliac_MEDIA_1

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here