Din bucătăria veche românească: Budincă de pere și Înghețată de smeură

0
254

înghețată și budincăBudincă de pere și Înghețată de smeură sunt două dintre rețetele care au fost publicate în volumul ”Dulciuri” (1936).

Lucrarea a fost scrisă de doamna Maria General Dobrescu, relatează Agerpres.

Rețete vechi românești

Budincă de pere 

Proporții: 5-6 pere, 100 gr. zahăr, 2-3 dl. apă, un sfert de baton de vanilie.

Crema: 3 gălbenușe, 125 gr. zahăr vanilat, 2-3 dl. lapte vanilat, 1 dl. smântână, 2 foi de gelatină, 300 gr. frișcă, un păhărel Kirsch, 12 biscuiți de șampanie, 3 linguri de gele de zmeură.

Se face crema de vanilie din: ouă, zahăr vanilat, lapte, smântână și gelatină. De altă parte se curăță perele, se taie în 4, se scoate mijlocul și coada. Se face și sirop din zahăr, apă și vanilie. Se fierb perele ca un compot, se scurg și se lasă să se răcească. Când s-a răcit se amestecă frișca bătută cu crema și cu Kirsch-ul.

Se așază într’un saladier de cristal sau într’o cupă întinsă, un strat de cremă, bucățele de biscuiți, se acoperă cu o parte din perele tăiate felii, se pune restul de cremă, deasupra se pune restul de biscuiți, feliile de pere aranjate frumos. Se stropește totul cu gele-ul de zmeură sau coacăze roșii. Se aranjează în gheață și când e gata se servește.

Înghețată de zmeură

Se presează smeura pentru a obține o jumătate de litru de zeamă. Se filtrează acest suc, se amestecă cu 500 gr. zahăr topit și parfumat cu vanilie sau lămâie. Se amestecă cu o jumătate de litră cremă englezească, se trece prin sită și se varsă în mașina de înghețată. Toate fructele se pot face la fel. Sau la un pahar de zeamă de fructe se pune unul de zahăr, unul de lapte crud și unul de frișcă. Se bate în mașină și se obține o înghețată foarte bună.

Descoperiți mai multe rețete tradiționale românești la rubrica Stil de viață.

Ana Grama