Bucuria este semnul unui suflet sănătos

0
5053
BucuriaCa să poți să ai o viață armonioasă, ca să poți să iubești, ca să poți să dăruieşti, ca să poți să găsești mereu soluții miraculoase în problemele de zi cu zi ai nevoie de bucuria ta.

Te poți bucura simplu, dar cu siguranță Dumnezeu va zâmbi și va întinde mâna sa protectoare către tine, iar asemenea lui și cei din viața ta se vor bucura și ei ,de bucuria ta. Ca să fim bucuroși trebuie să privim totul cu ochi de copil. Să trăim asemenea copiilor care încep să descopere lumea, minunându-se necontenit în fața frumuseților care-i înconjoară, trăind în acelaşi timp un prezent mirific.

Adesea, când privim o floare, resimţim bucurie şi avem chiar tendinţa să spunem: “Este foarte frumoasă”. Apoi îi întoarcem spatele şi facem altceva. Dacă vrem să insistăm asupra ei, privim la forma ei, la petale ei, admirăm parfumul ei și observăm că starea de bucurie se amplifică în  interiorul sufletului nostru iar bucuria durează mult mai mult. Un minut de bucurie intensă ne poate transforma.

Avem o viaţă care să o trăim cu intensitate, cu bucurie.

Trebuie să ne eliberăm de orice experiență tristă și de așteptările celorlalți de la noi și să ne încredem mai mult în viața din noi. Viața din noi vrea să experimenteze. Bucuria înseamnă libertatea de exprimare. Să aducem bucuria în sentimentele, în gândurile și în faptele noastre. Să recunoaștem în fiecare din noi darurile pe care le avem de la Dumnezeu și să ne bucurăm de ele cu recunoștință.

În interior trebuie să căutăm să fim fericiți iar această stare de fericire nu ne-o poate lua nimeni. Atunci când învățăm să fim fericiți putem să suportăm mai ușor orice manifestare a vieții. Chiar și atunci când în destin apar unele piedici trebuie să ne gândim că în noi există noi căi și soluţii cu ajutorul cărora să le depășim. Nu toate zilele sunt la fel. Dacă avem bucurie în inimi putem vindeca orice moment.

Suntem ființe gingașe ale eternității iar în fiecare din noi se află cate o rază de lumină dumnezeiască.

Să lăsăm petalele dulci ale bucuriei să se aștearnă lin pe covorul sufletului nostru. Timpul trece, viața este schimbătoare iar experiența bucuriei o vom purta cu noi. Poetul bengalez Tagore spunea: ”Bucuria este pretutindeni, este în pătura verde de iarbă a pământului; în liniștea serenă a cerului; în exuberanța nebună a primăverii; în abstinența severă a iernii cenușii; în carnea care mișcă trupul; în silueta perfectă a omului, dreaptă și nobilă; în ființare, în exercițiul puterilor noastre; în dobândirea cunoașterii; în lupta cu răul…bucuria este peste tot”.

Dacă analizăm cu ochii minții tot ce ne înconjoară vom ajunge să înțelegem că bucuria este peste tot. Cauza bucuriei este în noi. Noi suntem cei care putem controla intensitatea bucuriei precum controlam un termostat. Îl dăm când la cald ,când la rece.

Evaluarea stării de sănătate a trupului se face prin mai multe mijloace. Sănătatea sufletului se observă prin capacitatea lui de a trăi starea de bucurie. Capacitatea de a resimți intens și pe perioade mai lungi  starea de bucurie este semnul unui suflet sănătos. Cu cât motivele pentru care un om se bucură sunt mai simple, cu atât sufletul este mai sănătos. Capacitatea de a te bucura cu ușurință este semnul unui om plin de virtuți. Iubirea ,iertarea, generozitatea ,bunătatea sunt prezente doar într-un suflet sănătos.

Bucuria este sănătatea sufletului, ea ne dă forță, ne înflorește viața, ne îndepărtează tristețea, teama și ura.

Atunci când te bucuri lumea este mai frumoasă și mai bună. Când ai inima inundată de bucurie orice clipă este trăită mai intens. Ești mai comunicativ, transmiți o stare de bine celor din jurul tău, iar tu te simți legat de tot ce este plin de viaţă. Nu te mai deranjează orice aspect care nu este în regulă iar momentele dificile le treci mai ușor. Când eşti bucuros de cele mai multe ori râzi dar adevărata bucurie pe care ți-o dorești este aceea care să nu se mai termine niciodată.

Viața poate înflori odată cu bucuria.

Bucuria vindecă și hrănește sufletul. Bucuria este sensul vieții. Fiecare dorește să aibă parte de cât mai multe bucurii. Această bucurie pe care vrem să o trăim mereu se transformă într-o stare, se transformă în felul nostru de a fi, de a simți, de a visa și de a lucra.

Să nu uităm că fiecare dintre noi poate fi un izvor de bucurie pentru un alt suflet. Atunci când faci un compliment, când oferi un zâmbet cald, când arunci o privire plină de dragoste tu devii o sursă de bucurie pentru altul. Prin aceste metode crește bucuria celuilalt. Există sute de astfel de modalități prin care putem face să crească bucuria în celălalt.

Încă de la facerea lumii, Dumnezeu i-a creat pe bărbat și pe femeie in Rai, loc plin de bucurii. Omul a fost creat în ziua a şasea ca să poată să se bucure de toată creația. Omul este coroana creației. Adevărata bucurie a omului vine de la Dumnezeu. Sufletul nu se simte împlinit de bucuriile lumeşti, rămâne cu un gol în inima sa. Bucuria lumească dăruiește ceva vremelnic, ceva pentru clipa aceea.

Solomon spunea ca toate bucuriile acestei lumi sunt deșarte.

”Am zidit case, am sădit vii, am făcut grădini, am adunat aur, am dobândit tot ce a poftit inima mea, dar la sfârșit am înțeles că toate acestea sunt deșarte (Eclesiastul 2.11). Bucuria duhovnicească este lucrarea Duhului Sfânt în duhul nostru. Omul simte adevărata bucurie ca pe o strălucire care vine din adâncul sufletului și este însoțită de pace și de dragoste pentru tot ce-l înconjoară.

Pe parcursul Sfintei Scripturi întâlnim bucuria ca porunca:”Bucură-te”,”Bucurați-vă”.Sfântul Pavel le spunea filistenilor și filipenilor să se bucure mereu:”Bucurați-vă pururea! Rugaţi-vă neîncetat. Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.” (Tesaloniceni 5,16-18)

Dacă citim din Noul Testament despre viața lui Iisus, observăm că în viața lui există trei mari bucurii:

Bucuria nașterii din Betleem, Bucuria Taborului „Doamne, bine este să fim noi aici” (Matei 17, 4)” și Bucuria Învierii. Odată cu nașterea Sa în Betleem, Iisus aduce Bucuria pentru toți .Iisus este însăși Bucuria noastră. Fecioara Maria este însăși pricina Bucuriei Noastre. Încă de când Fecioara Maria a fost anunțată de către îngerul Gavril că va naște Fiu acesta I S-a adresat cu cuvintele: ”Bucură-te”,“Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te! Ceea ce ești plină de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”(Luca 1, 28). Abia după această convorbire, când îi dezvăluie taina, Sfânta Fecioară își dă acceptul, să împlinească aceasta Taina: „Și a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău. Și îngerul a plecat de la ea” (Luca 1, 38).

Cea mai mare bucurie pe care o trăiește omul este aceea când el trăiește viața în Hristos.

Prin învierea lui Iisus toată lumea învie la viață și bucurie. Bucuria creştinului, este sfântă, veşnică, înălţătoare şi mântuitoare. Viaţa creştinului cuprinde un program intens al bucuriei sfinţitoare.

Haideţi sa fim vii în suflete, să fim veseli, să fim buni, să fim bucuroși și să ne salutăm unii pe alții cu salutul îngerului”Bucură-te”.

Apopei Roxana

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.