Din bucătăria veche românească: Mușchi și Struguri (poamă)

0
332

mușchi și struguri reteteMușchi și Struguri (poamă) sunt două dintre rețetele care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907).

Lucrarea a fost scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad, potrivit Agerpres.

Mușchi

Îngrijește bine mușchi de vacă sau de porc (mascur), spală-i cu apă și lasă-i în ea o zi. După aceea scoate-i și așeză-i bine într’o copaie (covată). Așază un rând de mușchi și unul de sare, punând la 1200 grame de sare, 150 grame de silitră, 75 grame de piper și puțin usturoiu, și urmează astfel până la gură.

Toarnă apoi vin vechiu până ce-i va acoperi, lasă-i două zile. După aceasta bate-i bine pe amândouă părțile cu un maiu de lemn. Pregătește mațe mari unse înăuntru cu slănină, pune-i apoi în mațele acelea și învelește-i cu sfoară în lat, lasă-i la vânt două zile și apoi pune-i la fum. După două săptămâni poți să-i mănânci. Dacă-i vrei mai afumați, lasă-i încă o săptămână. Și apoi așază-i într’o ladă cu cenușă cernută bine.

Struguri (poamă)

Pune să se svânte, pe rogojini, 12 kilograme de struguri albi sau de coarnă, și așază-i într-o putinică cu cercuri de fer. Pregătește must de două zile, cât va acoperi strugurii, 600 grame de hrean ras, sarea necesară, 450 grame de miere, 600 grame de oțet și vreo 10 foi de dafin.

Amestecă bine toate acestea la un loc. Toarnă peste struguri, pune fundurile putinei și cercul de pe urmă. Astup-o bine și păstreaz-o pentru iarnă la loc răcoros. Când vrei să te servești de această salată la friptură, și mai obișnuit la pește, așeaz-o în salatieră.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama