Printr-o tradiţie a legumiculturii şi gastronomiei noastre, broccoli nu e prea consumat la noi, deşi are o savoare deosebită, nu e pretenţios la gătit şi la servit, iar pe de altă parte însumează şi o serie de calităţi ce-l recomandă pentru menţinerea sănătăţii organismului, după cum vom arăta mai jos.
S-ar putea explica într-un fel toate acestea prin familia din care provine şi care include şi varza, de departe preferată mai mult de români în felurite preparate culinare. Totuşi, chiar dacă pe lângă „căpăţâna” respectabilă a verzei broccoli pare un pui, el nu e remarcat doar de bucătari şi consumatori, ci se află şi în atenţia cercetătorilor interesaţi de virtuţile sale curative.
Oamenii de ştiinţă britanici cred că sulforafanul, o substanţă chimică pe care o conţine această legumă, interacţionează cu celulele cărora le lipseşte o genă antitumorală-cheie, pentru a reprima cancerul de prostată. Când gena numită PTEN se dezactivează sau slăbeşte din putere, poate declanşa boală, dar s-a demonstrat că în funcţie de acest lucru sulforafanul – prin urmare, implicit, un consum important de broccoli de către persoana vizată – poate acţiona în sens terapeutic, împiedicând dezvoltarea cancerului.
E bine de ştiut că broccoli conţine o cantitate importantă de nutrienţi excelenţi pentru sănătate, inclusiv vitaminele A, C, acidul folic, fibre şi calciu.
Aceasta legumă a devenit populară şi datorită altor remarcabile beneficii pentru sănătate. Astfel: – previne cancerul (În afară performanţei menţionate mai sus, privitoare la afecţiunile prostatei, anumiţi compuşi ai săi elimina periculoasa bacterie Helicobacter pylori, care se ştie că se află la originea cancerului gastric, dar contribuie şi la împiedicarea dezvoltării cancerului de sân, cervical, totodată îmbunătăţind starea ficatului.).
El menţine un sistem nervos sănătos (datorită conţinutului ridicat de potasiu, care permite şi creierului să funcţioneze la parametrii optimi şi totodată favorizează creşterea regulată a muşchilor); reglează presiunea sangvină, datorită conţinutului de magneziu, calciu şi potasiu; – reduce colesterolul „rău”, prin acţiunea marii cantităţi de fibre solubile conţinute; – este un excelent supliment pentru dietele ce presupun anumite restricţii (broccoli este bogat în fibre, care împiedică apariţia problemelor digestive, a constipaţiei, reduc mâncatul excesiv şi menţin un nivel scăzut şi mai sănătos al zahărului din sânge); conţine antioxidanţi puternici; ajută la menţinerea sănătăţii inimii, la detoxifierea organismului, la îmbunătăţirea rezistenţei oaselor.
Este necesar să ştim însă că broccoli are şi componenţi dăunători organismului, prin urmare consumatorii sunt sfătuiţi să îşi monitorizeze cantitatea ingerată.
De asemenea, în cazul persoanelor care iau medicamente pentru subţierea sângelui, aportul excesiv de broccoli nu este indicat, întrucât ar putea interacţiona cu medicamentele, prin aceasta sporind riscul unui atac vascular cerebral. Pe de altă parte, consumul a mai mult de 100-200 grame de broccoli pe zi ar putea mări probabilitatea apariţiei pietrelor la rinichi. În fine, că la orice legumă, maniera în care este gătit broccoli ar putea avea impact asupra capacităţii acestuia de a oferi nivelul corect de nutriţie.
De aceea, consumul legumei crude constituie cea mai bună cale de a obţine toţi nutrienţii conţinuţi. Dar şi prepararea la temperatură moderată şi/sau la abur, timp de 5 minute, oferă şansa de a reţine cât mai mult din nutrienţii săi.
Sursa: revistamagazin.ro
Jurnal Spiritual