Festivalul Comediei Românești: „Breaking News”, în regia lui Mircea Cornişteanu, cel mai bun spectacol de teatru

0
144

Breaking News

(Foto: Andrei Gîndac)

„Breaking News”, în regia lui Mircea Cornişteanu, a fost desemnat cel mai bun spectacol de teatru la gala celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Comediei Românești, care a avut loc duminică seară, la Teatrul de Comedie din Bucureşti

Premiul de excelență a fost acordat pentru o ca.rieră extraordinară actriței Maia Morgenstern.

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câștigat de „Breaking News”, după „Ultima oră”, de Mihail Sebastian, adaptare și regie de Mircea Cornișteanu, o producție a Teatrului de Comedie.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Mircea Cornișteanu.

Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câștigat de Adrian Damian (decor) și Andrada Chiriac (costume), pentru spectacolul „Jurnalul lui Robinson Crusoe”, după Gellu Naum; regia Mihai Mănuțiu, o producție a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat George Mihăiță, pentru partitura Grigore Bucșan din spectacolul „Breaking News”.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal a fost aleasă Carmen Tănase. Ea a interpretat in spectacolul „Și negru și alb și gri”; text și regie Mimi Brănescu, o producție a Teatrului Metropolis.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Eugen Racoți, pentru Agopian din spectacolul „Breaking News”.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar i-a fost acordat Nataliei Călin; el a interpretat in spectacolul „Și negru și alb și gri”.

Premiul special al juriului a fost înmânat regizorului Cristian Ban și echipei spectacolului „Orașul nostru” de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

O noutate a Galei Comediei Românești 2018 a fost acordarea titlului de ambasador festCO regizorului polonez Grzegorz Jarzyna; el a fost invitatul special al acestei ediții în cadrul secțiunii Focus Polonia.

Tot în cadrul galei au fost decernate premiile pentru Concursul de Comedie Românească, ediția a XII-a.

Juriul format din Adrian Lusting (dramaturg), Ioan Cristescu (scriitor și critic literar), Lucia Verona (dramaturg) a acordat următoarele trofee:

Premiul I – Ștefan Caraman, „Se tot pot scrie povești de dragoste”; premiul al II-lea – Crista Bilciu; „99 de motive să mergi cu trenul”.

Juriul concursului Comedia ține la TINEri ediția a IX-a a fost alcătuit din Doina Papp (critic de teatru), Eugen Gyemant (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf). Ei  au declarat câștigător proiectul Silviei Roman „Masa puterilor noastre”, de Petre Barbu.

Gala festCO a fost precedată de spectacolul invitat în secțiunea Focus Polonia „Între noi e totul bine/ Między nami dobrze jest”; film de Dorota Masłowska, regia Grzegorz Jarzyna. A fost una dintre cele mai apreciate producții ale companiei poloneze TR Warszawa.

Ana Grama