A dat totul pentru credința ortodoxă: averile, rangurile și, în cele din urmă, viața sa și a copiilor săi. “Aveți curaj, fiilor!”, și-a încurajat băieții, înaintea morții. 
Acesta a fost Brâncoveanu Constantin: demn, cinstit, curajos și creștin trăitor autentic. A depășit dimensiunea rațiunii umane de a înțelege viața aceasta, înscriindu-se prin sfârșitul său, în registrul sfinților martiri. Într-o societate asfixiată de libertinaj, cu valorile pierdute în rafturile bibliotecilor, inundați de crize și sărăcie, vin către noi, Sfinții Martiri Brâncoveni.
În data de 15 august, a avut loc moartea mucenicească, la Constantinopol, a Voievodului Țării Românești, decapitat împreună cu fiii săi, Constantin, Radu, Ștefan și Matei, și cu visternicul Ianache Văcărescu.
A fost unul din cele mai cumplite momente pe care le-a cunoscut istoria României în dimensiunea credinței ortodoxe mărturisite la cel mai înalt nivel. Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac, marcând istoria neamului românesc și a Bisericii prin numeroase ctitorii.
Uciderea lui Constantin Brâncoveanu
După torturi cumplite, în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului a anului 1714, de Sfânta Maria, când împlinea 60 de ani, iar Doamna Maria, soția, își serba onomastica, Constantin Brâncoveanu a fost ucis. La moment, erau prezenți sultanul Ahmed al III-lea, marele vizir Gin Ali, reprezentanții creștinătății apusene Franța, Anglia, Imperiul Habsburgic, Rusiei, care nu refuzaseră invitația chiar în ziua de Sfânta Maria, alături de numeroși privitori. Sultanul le-a oferit viața dacă trec la mahomedanism.
“Împărate! Averea mea, cât a fost, tu ai luat-o, dar de legea mea creștină nu mă las! În ea m-am născut și am trăit, în ea vreau să mor. Pământul țării mele l-am umplut cu biserici creștinești și, acum, la bătrânețe, să mă închin în geamiile voastre turcești? Nu, Împărate! Moșia mi-am apărat, credința mi-am păzit. În credința mea vreau să închid ochii, eu și feciorii mei”. Apoi și-a încurajat fiii astfel: “Fiilor, aveți curaj! Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta pământească. Nu ne-au mai rămas decât sufletele, să nu le pierdem și pe ele, ci să le aducem curate în fața Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!”
Primul a fost decapitat visternicul Ianache Văcărescu. Apoi au fost ucisi cei patru fii ai Domnului Constantin, Ștefan, Radu și micuțul Matei (11 ani). La 20 Iunie 1992 Biserica Ortodoxă Română a canonizat pe Martirii Brâncoveni. Ei le-au stabilit zi de pomenire la 16 August (pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului).
Sursa Ziarul de Bacău