Bradul – Eficient și recunoscut remediu pulmonar

0
363

brad 1

Brad – Imense beneficii în afecțiuni pulmonare. Proprietăți și acțiuni. Remedii terapeutice din brad.

„Visează visuri îndrăznețe și așa cum visezi, așa vei deveni” (James Allen)

Una dintre cele mai frumoase povești în care sunt protagonistă include un oraș mare și aglomerat, gen Tokio sau New York, pe care să-l vizitez fără grabă și fără presiunea timpului. Să merg agale pe străzi, să descopăr case interesante, să surprind expresiile de pe chipurile oamenilor care-mi ies în cale, să-mi urmez primul impuls de a o lua într-o direcție sau alta, să intru într-un muzeu nu foarte populat, apoi să ajung și la o piesă de teatru, să extrag maximum din experiențele pozitive oferite de acele locuri.

Un alt gând care mi-a trecut de mai multe ori prin minte de-a lungul vieții a fost cel de a locui la munte sau la mare. Să am o cabană la înălțime, să ies în natură, să descopăr plante noi, rare, folositoare, pe care să încerc să le identific, să admir măreția copacilor, a bradului, mai ales… Brad, acest arbore atât de falnic și atât de darnic, ai cărui muguri, cetină și rășină ne sunt aliați în menținerea sănătății. Brad, despre care vă propun să aflăm mai multe astăzi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Prezentarea plantei

Bradul (Abies alba) este un arbore conifer, cu tulpină dreaptă și coroană compactă, formată din ramuri lungi la bază, care se scurtează spre vârf, dându-i aspect de piramidă. Atinge înălțimi spectaculoase, chiar și de 60 de metri. „Frunzele au culoare verde închis, cu vârful rotunjit și emarginat, iar pe partea inferioară au două dungi longitudinale albe-albăstrui; florile sunt unisexuate: cele bărbătești, grupate în amenți (conuri) scurți, gălbui; cele femele, dispuse în conuri cilindrice, drepte, brun-roșii, de 10-20 cm lungime, necăzătoare (se desprind solzii și cad cu semințele).” (dr. Pavel Chirilă – „Medicină naturistă”).

Părți utilizate în terapie și denumiri populare

În scop terapeutic se utilizează mugurii, rășina și cetina (ramurile tinere, lungi de 20 cm). Molidul se deosebește de brad prin faptul că „are frunzele ascuțite, cu patru muchii, dispuse de jur împrejurul ramurilor, iar conurile aplecate cad întregi.” De obicei, bradul este numit brad încă de pe vremea dacilor, însă există regiuni ale țării unde el este numit și baradău, buhoci, nemeș, cepi, porob, vradău, hăciugă, pin alb sau brădișor.

Bradul – substanțe componente

Bradul este bogat în vitamina C și săruri minerale de calciu, fosfor, potasiu, sodiu, fier, siliciu, mangan. El mai are în componență și alte substanțe bioactive ca: ulei eteric, tanin, rășini, balsam, celuloză, hidrocarburi monoterpenice, compuși terpenici oxigenați.

brad

Citiți și Ce boli tratează mugurii plantelor? – Gemoterapia.

Proprietățile plantei și acțiuni farmacologice

Principiile active îi conferă bradului proprietăți antiastmatice, pulmonare, antitusive, diuretice, coleretice, colagoge, vitaminizante, antiinflamatorii, revulsive, antireumatice, astringente, cicatrizante, antiseptice. Bradul este aromatizant, odorant și deodorant.

Din muguri de brad se prepară un sirop cu efecte vitaminizante și mineralizante. Puneți într-un pahar 2 linguri din acest sirop, turnați apă și veți obține un preparat răcoritor și revitalizant. Siropul poate fi opțiunea perfectă și ca adjuvant în:

 1. bronșită
 2. traheită
 3. faringită
 4. astm bronșic
 5. gripă
 6. guturai
 7. tuse
 8. tuberculoză
 9. nevralgii
 10. boli nervoase
 11. reumatism
Cum se prepară siropul de brad?

Folosiți 2 litri de apă la 1 kg de muguri de brad. Fierbeți în clocot (15-20 de minute), răciți, strecurați. Adăugați câte 900 g de zahăr pentru fiecare litru de lichid. Puneți din nou pe foc și lăsați să dea în clocot. Lăsați focul mic și țineți aproximativ o jumătate de oră. Turnați siropul în sticluțe cât este fierbinte. Păstrați la frigider, în sticluțe brune, închise etanș.

sirop de brad

Pentru afecțiunile pulmonare de mai sus faceți inhalații cu vapori din ceai (decoct) din cetină de brad. În uz extern, pentru răni și ulcerații cronice se poate utiliza o alifie din rășină de brad (1 parte rășină + 2 părți ceară de albine + unt sau margarină). Pentru inflamații articulare, reumatism, sciatică puneți în apa de baie un decoct din 300 g de muguri la 300 g apă (fierbere 15 minute). Stați în cadă aproximativ 20 de minute.

Minunat arbore ornamental, bucuria copiilor în nopțile magice de Crăciun, o mare imensă de verde proaspăt cu miros îmbătător din pădurile montane, bradul este considerat arbore sacru, cu simbolistică magico-mistică. Se spune despre el că este legătura pământului cu cerul, întruchipând mișcarea ascendentă a vieții. De-a lungul timpului, oamenii l-au cuprins în toate momentele importante ale vieții, asociindu-l cu trăinicia, sănătatea și siguranța.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Alun – Eficient în anemie și boli cardiovasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here