Cine ştie răspunde – De ce ne îmbolnăvim?

0
237

boalaO boala se instaleaza printr-un virus sau o bacterie care intra in organismul nostru odata cu aerul, cu mancarea sau printr-o rana, provoaca o infectie iar noi ne imbolnavim. Datorita sistemului imunitar corpul incepe imediat sa se apere: globulele albe detecteaza prezenta in sange a microorganismelor „straine” si produc niste substante chimice, anticorpii, care au sarcina de a le distruge. Unii anticorpi raman in sange chiar si dupa vindecare, dand organismului imunitate, adica impiedicand aceeasi boala sa-l afecteze din nou. Cand corpul nu reuseste sa se apere in mod eficient, trebuie ajutat cu medicamente.

Ce sunt virusii si bacteriile?

Virusii si bacteriile sunt microorganisme, formate dintr-o singura celula, vizibile numai la microscop. Bacteriile sunt agenti patogeni cu o vechime mai mare decat virusii. Cu timpul, ele s-au adaptat la toate mediile. Produc pagube grave tesuturilor si, in functie de forma, sunt clasificate in coci (rotunjiti), bacili (sub forma de bastonas) si spirili (rasuciti). Bolile provocate de bacterii se trateaza cu antibiotice.

Vaccinarea previne boala

Pentru a indeparta unele boli, se recurge la vaccinare: in sange se introduce o doza neprimejdioasa de virusi sau bacterii care stimuleaza producerea anticorpilor, imunizand astfel organismul.

Virusii sunt agenti infectiosi formati dintr-o celula fara structura. Pentru a se reproduce, sunt obligati sa patrunda intr-o celula gazda, schimbandu-i acesteia toate functiile si facand-o sa se imbolnaveasca. Virusii sunt responsabili atat de bolile banale, cum este raceala, cat si de altele, mult mai grave. Nu exista medicamente cu adevarat eficiente impotriva virusilor, pentru ca multi dintre acestia distrug iremediabil celulele gazda.

Marea Carte, Ed. Litera International

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here