Șapte cele mai frumoase biserici din Roma

0
2645
Roma. Orașul etern. Orașul celor șapte coline. Important centru cultural, economic și religios al Italiei.

Denumită și „pragul apostolilor”, metropola situată pe malul fluviului Tibru, este și un important centru turistic. Pe lângă Amfiteatrul Flavian și Fontana di Trevi, Roma este casa a peste 900 de biserici și bazilici.  Dintre aceste, există șapte edificii ale creștinismului, adevărate comori arhitecturale strâns legate de lumea spirituală, prezentate de site-ul de profil Touropia.

Bazilica Santa Maria del Popolo

biserici din RomaDintre toate bisericile Romei, Bazilica Santa Maria del Popolo, este cel mai bun exemplu de lucrări ale unor artiști renascentiști celebri, inclusiv Raphael, Bernini și Caravaggio. Biserica a fost construită în 1099 pentru a combate convingerile rezidenților că fantoma lui Nero bântuie zona din apropierea porții de nord a Romei. Era o idee care a pornit de la un grup de ciori care trăiau într-un copac din apropiere. Copacul a fost tăiat, biserica a fost construită și mitul stins.

Santa Maria in Trastevere

Santa Maria in Trastevere este una dintre cele mai vechi biserici din Roma, fiind datată de mai mulți istorici, în jurul anului 350 – în timpul domniei lui Julius I. Biserica are mozaicuri impresionante din secolele al XII-lea și XIII-lea și a fost extinsă și restaurată de-a lungul anilor.

O legendă asociată cu biserica spune că în acest loc a apărut un izvor din carea curgea ulei, în ziua nașterii lui Hristos. Basilica Santa Maria in Trastevere a fost mai târziu construită pe acel loc.

Santa Maria Sopra Minerva

Santa Maria Sopra Minerva este singura biserică gotică din Roma. Construcția, situată în apropierea Pantheon-ului, a fost începută, în jurul anului 1280, de doi călugări dominicani, pe un vechi sit arheologic care a fost odată locul pe care erau așezate templele zeiței egiptene Isis și al zeiței greco-romane a dreptății și înțelepciunii, Minerva.  Astăzi basilica deține o statuie de marmură care îl înfățășează pe Hristos, sculptată de Michelangelo, o serie de frescele impresionante din secolul al XV-lea și statuia lui Ioan Botezătorul.

Basilica San Clemente

Numită după cel de-al treilea papă, Clement I, succesor al Sfântului Petru, este construită peste patru straturi de clădiri, inclusiv alte biserici, începând cu un cămin creștin care a fost distrus în anul 64, în timpul unui incendiu strâns asociat cu împăratul Nero. Mozaicul de pe absida bisericii înfățișează Triumful Sfintei Cruci. Fecioara Maria, Sfântul Ioan Botezătorul, Apostolii și sfinții sunt reprezentați ca porunbei.

San Giovanni in Laterano

San Giovanni in Laterano este una dintre cele patru bazilici majore în Roma. Dedicată lui Ioan Botezătorul și lui Ioan Evanghelistul, este atât sediul scaunul ecclesial al episcopului Romei cât și sediul scaunul papal. Cunoscut ca și „catedrala Romei și a lumii”, este considerată a fi prima biserica catolică construită în Roma. Exteriorul sau nu este la fel de bogat ornamentat ca a altor biserici, dar interiorul este spectaculos; este bogat ornamentat, cu decoratiuni pe pereți, coloane, mozaicuri și picturi; chiar sfeșnicele poartă imagini ale sfinților.

Basilica di Santa Maria Maggiore

Basilica Santa Maria Maggiore, „Sf. Maria Zăpezii” este considerată una dintre cele mai importante biserici catolice din Roma. Despre ea se spune, că este „o bijuterie grandioasă”. Biserica deține o gamă impresionantă de artefacte sfinte și picturi murale care reprezintă civilizația artei creștine din Roma. Pelerinii din întreaga lume vin aici pentru a admira arta paleocreștină, în cazul în care fiecare vitraliu geam, coloană sau mozaic are o istorie religioasă. Turiștii care sunt în Roma pe 5 august pot participa la festivalul „Sf. Maria Zăpezii” când mii de petale albe sunt eliberate din tavan.

Sf. Basilica lui Petru

Poate că nu este cea mai veche sau mai impunătoare biserică din Roma, dar Bazilica San Pietro este cu siguranță cea mai faimoasă, probabil în toată lumea. Bazilica este construită pe locul unde primul papă, Sf. Petru, se crede că a fost răstignit. Prezenta bazilica a avut nevoie de mai mult de 150 de ani pentru a fi construită, dar așteptarea a meritat. Lucrări realizate de artisti renascentisti celebri precum Michelangelo, care, de asemenea, proiectat cupola, pot fi gasite de-a lungul interiorului bogat ornamentat.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.