Biserica Sfântului Mormânt, cât și cea de la Betleem, a Nașterii, sunt cele mai vechi biserici din lume, și sunt ortodoxe. Ele fac dovada autenticității credinței noastre apostolice.
Sub cupola Bisericii Sfântului Mormânt se adăpostesc cele mai însemnate locuri legate de moartea și Învierea Domnului Golgota- sub masa Sfântului Altar se vede până în ziua de azi locul unde a fost înfiptă crucea Mântuitorului, Lespedea Ungerii, Sfântul Mormânt și locul unde a fost descoperit Sfânta Elena, Crucea Domnului.
Sfântul Constantin a căutat Sfânta Cruce cu un dor înfocat, pentru că el a văzut crucea pe cer. Atunci a întrebat pe câțiva dintre oștenii lui, demnitari, generali, care erau creștini și aceștia i-au vorbit despre cruce. Și în acea noapte a avut o descoperire prin care Sfânții Apostoli Petru și Pavel i-au spus să nu se teamă. Așa încât, el și-a pus semnul crucii pe steag și pe platoșele oștenilor lui. Prin credința în semnul crucii, el l-a învins pe Maxențiu, a intrat biruitor în Roma, și nu s-a mai dus la templul păgânesc să aducă jertfă la altar, ci a ridicat în inima Romei un obelisc, punând deasupra semnul Sfintei Cruci, scriind „ prin acest semn a fost izbăvită cetatea de tirani„ . Și tot timpul a avut în inimă dorința să afle Sfânta Cruce, pentru că, prin crucea Domnului i s-a deschis calea spre biruință.
Sfântul Constantin a dat libertate religiei creștine în anul 313 prin Edictul de la Milano. El a trimis pe Sfânta Elena, mama sa, la Ierusalim, să afle Sfânta Cruce, și așa s-a zidit acolo biserica numită astăzi a Sfântului Mormânt. Acesta a fost mereu înnoită, și păstrată cu evlavie, de la Constantin cel Mare, de toate stăpânirile care s-au succedat de la anul 326-327, până în zilele noastre.
Preot Dumitru Irina
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]