Biserica muzeu „Ion Creangă” din Broșteni

0
181
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Biserica muzeu „Ion Creangă” din Broşteni a fost construită în 1779, pe locul uneia mai vechi. Esenţele lemnoase folosite pentru acest lăcaş de cult au fost bradul şi tisa. Biserica are un pridvor deschis din care, printr-o uşă sculptată în tisă, se intră în pronaosul care adăpostea şcoala, iniţial cu 6 elevi şi apoi, în etape succesive, cu până la 12 copii.

biserica-muzeu-ion-creanga-din-brosteni_652_06500433Pronaosul adăposteşte o parte importantă a colecţiei muzeului: obiecte funerare (prapuri) de la sfârşitul secolului al XIX- lea şi începutul secolului XX, icoane bizantine (inclusiv împărăteşti), un clopot german din timpul războiului, vase pentru cult, (potire, disc, steluţă), cărţi religioase, vase din lemn pentru anaforă, trusă de botez şi trusă de împărtăşanie din lemn, diferite cruci de mână, candele precum şi fotografii de epocă şi litografii referitoare la împrejurimile Broştenilor, consiliile parohiale sau mitropoliţii bucovineni.

Piesa centrală a naosului o reprezintă iconostasul, lucrat după tradiţie dintr-un singur lemn, cu pictură naivă; se remarcă scenele „Cina cea de taină”, „Sf. Nicolae” (sfântul de hram al bisericii) sau cele 12 praznice ortodoxe; alături de acesta, de mare valoare sunt stranele originale precum şi un analog cu strana la care a cântat Ion Creangă.

Sursa: inbucovina.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here