Biserica din casă

0
221

biserica din casaBiserica din casă, care poartă hramul Sfântului Mucenic Gheorghe este sărbătorită în fiecare an de Sfântul Gheorghe la Brașov de către credincioși. Este cunoscută de către locuitori ca și Blumăna și a fost construită la începutul secolului XX.

Este un lăcaș de cult mai aparte, se află la etajul unei clădiri de locuințe și are în spate o istorie impresionantă. Clădirea în care se află aceasta a fost construită în anul 1903 și a fost în posesia unui grof maghiar. Acest nobil era pasionat de vânătoare, asta văzându-se și pe desenele realizate pe vitralii sau pe ornamentele de pe exteriorul clădirii.
Nobilul, împreună cu familia sa, au fost nevoiți să fugă din țară, în anul 1918. Clădirea a devenit, ulterior, naționalizată și apoi a devenit orfelinat de fete și mai apoi sediul Gazetei de Transilvania. Mai târziu, în două camere de la etaj, neavând alt loc de rugăciune, de frica regimului, oamenii se adunau și se închinau ca la Biserică. Deși a existat încă din vremurile de restricție, acolo religia și-a găsit locul.
În cele două camere, planul era să funcționeze provizoriu un lăcaș de rugăciune, până se ridica o biserică din zid, undeva în apropierea Judecătoriei. Cel de-al Doilea Război Mondial, însă a împiedicat acest lucru, biserica rămânând aici, iar în camera unde a stat groful maghiar s-a ridicat altarul.
În anul 1934, biserica a fost închinată Sfântului Mucenic Gheorghe și a dobândit statut oficial. Parohia a cumpărat etajul clădirii, în anul 1959 și mai târziu sub îndrumarea părintelui paroh Gheorghe Grindu s-a reamenajat spațiul.
„Începând cu 1986 a purces, împreună cu consiliul parohial şi cu oamenii, la transformarea unei locuinţe, pentru că asta era aici, transformarea ei arhitectonic şi pictural, în ceea ce se vede astăzi aici”, spune preotul parhoc Stelian Raicu.
În anul 1990, abia după căderea comunismului, biserica a fost pictată de frații Moroșanu, cei care au restaurant și o parte din mânăstirea Putna. Pragul acestei bisericuțe este trecut de zeci de brașoveni și turiști zilnic, deși este un lăcaș de cult destul de micuț.

Sursa: worldwideromania.com

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.