Biserica cu lună

0
163
bisericaBiserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă situată în Oradea, construită între anii 1784-1790. 

Denumirea îi este dată datorită unui mecanism unic în Europa, situat pe turla bisericii, având menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 3 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a lunii în jurul Pământului, stă într-o conexiune continuă cu orologiul şi face o rotaţie la 28 de zile, arătând prin rotirea sa, toate fazele Lunii. Fiecare rotiţă ştiind când să se învârtă,fiecare parte a mecanismului funcţionând într-o menire reală.

Biserica cu Lună a fost catedrala episcopală până în urmă cu câţiva ani.

Majoritatea locuitorilor  erau formaţi din români, sârbi şi greci. O parte dintre ei au contribuit în bună măsură la întărirea puterii economice a oraşului. Cu timpul aceşti coreligionari au ajuns să dobândească mijloace financiare serioase pentru a se putea gândi la ridicarea unei biserici măreţe.

La data de 9 noiembrie 1784, în ciuda protestelor şi împotrivirilor, s-a aşezat piatra de temelie. Invitat la ceremonie a fost episcopul Aradului, Petru Petrovici. O nefericită întâmplare s-a abătut asupra lucrărilor de execuţie în vara anului 1786. Atunci, in urma unor ploi torenţiale de mai multe zile s-a prăbuşit o parte din bolta aflată în construcţie. Deşi în vara anului 1787 edificiul a fost integral acoperit, totuşi au mai trecut trei ani până s-a ajuns la oficierea cultului divin în interiorul lui, la 17 noiembrie 1790.

În anul 1793 se instalează în turnul bisericii Orologiul şi Luna, fiind opera unui inventiv şi iscusit mecanic orădean. S-au făcut daruri bisericii: cruci, icoane, potire, candele, care şi acum mai există. Cu greu, a urmat şi pictarea bisericii pe dinafară şi pe dinăuntru, cu icoane deosebite, şi imagini biblice. Maeştrii picturilor au fost, în mare parte, fraţii Teodorovici.

În biserica odihnesc rămăşiţele trupeşti ale episcopilor, Nicolae Popovici şi Vasile Coman.

Biserica construită în stil baroc cu elemente neoclasice deţine şi o colecţie muzeală de obiecte bisericeşti aflate în muzeul din curte. Acest lucru a rămas consemnat pe pisaniile aşezate deasupra stâlpilor de susţinere a turnului şi tribunei, în limbile greacă, română şi sârbă. Portretul lui Horea, eroul revoluţiei din 1784, se află aşezat deasupra iconostasului. Interiorul bisericii impresionează prin armonia policoloră a picturilor murale. Planul, locul şi materialul necesar bisericii fuseseră elaborate de un arhitect din Viena. Până la urmă, piatra a fost adusă prin Preasfinţitul Părinte Petru Petrovici.

Celebrarea actului de sfinţire a bisericii s-a fixat pe 11 Iunie 1832. În final, s-a observat că numărul ortodocşilor depăşea pe cel al catolicilor. In comunitatea ortodoxă s-au perindat preoţi şi episcopi. A fost înfiinţată şi o şcoală ortodoxă. Biserica cu Lună a devenit cea mai strălucitoare dintre toate bisericile ce alcătuiau centrul. Putem spune că Biserica a fost creată din truda românului; izvorâtă din credinţă pură faţă de propria religiune. Este un lucru demn de apreciat, într-o perioadă în care chiar şi exprimarea unei opinii putea atrage după sine moartea.

Deşi primul ceas mecanic a fost inventat intr-o mănăstire, Biserica se află pe lista monumentelor istorice si este o bijuterie a sec. XIX sporindu-i faima şi devenind catedrală episcopală la data de 2 octombrie 1921.

Cules și prelucrat de Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here