Bill Gates și tehnologiile care vor schimba lumea în 2019

0
103

Bill Gates și tehnologiile care vor schimba lumea în 2019

Cum vom inventa viitorul, de Bill Gates. Multe dintre tehnologiile selectate de Bill Gates pentru acestă listă au scopul de a rezolva probleme în două domenii care sunt relevante pentru îmbunătățirea calității vieții (și duratei): sănătate și mediul înconjurător.

ma19cover

Potrivit lui Bill Gates, acestea sunt cele 10 tehnologii care vor schimba lumea în anul 2019: 

 • Dexteritatea mâinilor robotice – mâinile robotice pot învăța să manipuleze obiecte cu care nu sunt familiare cu ajutorul inteligenței artificiale;

 

 • Un nou tip de energie nucleară – acesta ar putea reduce emisiile de carbon;

 

 • Prezicerea nașterii unui bebeluș prematur – un test de sânge ar putea indica dacă un bebeluș s-ar putea naște înainte de vreme;

 

 • Pastila care vă transmite imagini din tractul digestiv și care ar putea face și biopsii;

 

 • Vaccinuri anti-cancer – un tratament care folosește sistemul imunitar al corpului pentru a elimina celulele canceroase;

 

 • Burgerul vegetarian – burgerul realizat din plante și crescut în laborator va reprezenta o alternativă la clasicul burger din carne și va reduce drastic emisiile din industria alimentară;

 

 • O nouă metodă de a absorbi dioxidul de carbon din aer ar putea deveni fezabilă din punct de vedere economic;

 

 • Electrocardiograma de pe încheietura mâinii – oamenii vor putea să-și monitorizeze sănătatea astfel încât ar putea detecta probleme mai devreme;

 

 • Sanitație fără canalizare – o toaletă care ar putea rezolva problemele din tările în curs de dezvoltare;

 

 • Asistenți digitali care vor putea vorbi într-un mod natural.

 

 1. Robotul dexteritate

 

ma19tr102

 

Roboții învață să se ocupe de lumea fizică. Pentru toate discuțiile despre mașinile care iau locul de muncă, roboții industriali sunt încă stângaci și inflexibili. Un robot poate ridica în mod repetat o componentă pe o linie de asamblare cu o precizie uimitoare și fără să se plictisească vreodată.

Dar, în timp ce un robot nu poate fi încă programat să-și dea seama cum să înțeleagă orice obiect, doar privindu-l, așa cum fac oamenii, el poate acum să învețe cum să manipuleze singur obiectul prin încercare și eroare virtuale.

Dar dacă cercetătorii pot folosi în mod fiabil acest tip de învățare, roboții ar putea să adune în cele din urmă gadgeturile noastre, să încarce mașinile noastre de spălat vase și chiar să o ajute pe bunica să se dea jos din pat. —Will Knight

 

2. Energia nucleară nouă

 

c mod internal 1

 

Reactorii avansați de fuziune și fisiune se apropie de realitate. Noile modele nucleare care au dobândit un impuls în ultimul an promite să facă această sursă de energie mai sigură și mai ieftină. Printre acestea se numără reactoarele de fisiune de generația IV, o evoluție a modelelor tradiționale. Sunt acele mici reactoare modulare și reactoarele de fuziune, o tehnologie care părea eternă la limită. Dezvoltatorii proiectelor de fisiune de generația IV, cum ar fi Energia terestră a Canadei și TerraPower din Washington, au încheiat parteneriate în domeniul R & D cu utilități, care au ca scop furnizarea rețelei (cam oarecum optimistă) până în anii 2020.

Reactoarele modulare mici produc de obicei zeci de megawați de putere (pentru comparație, un reactor nuclear tradițional produce aproximativ 1000 MW). Companiile ca NuScale de la Oregon spun că reactoarele miniaturizate pot economisi bani și pot reduce riscurile de mediu și financiare.

3. Vaccinuri anti-cancer

 

gettyimages 164210757

 

Tratamentul încurajează apărarea naturală a organismului pentru a distruge numai celulele canceroase prin identificarea mutațiilor unice pentru fiecare tumoare.

Oamenii de stiință sunt pe punctul de a comercializa primul vaccin personalizat de cancer. Dacă funcționează așa cum se speră, vaccinul, care declanșează sistemul imunitar al unei persoane pentru a identifica o tumoare prin mutațiile sale unice, ar putea să închidă efectiv multe tipuri de cancer.

Folosind apărarea naturală a organismului pentru a distruge selectiv numai celulele tumorale, vaccinul, spre deosebire de chimioterapia convențională, limitează deteriorarea celulelor sănătoase. Celulele imunitare care atacă ar putea fi, de asemenea, vigilente în depistarea oricăror celule canceroase rătăcite după tratamentul inițial.

Posibilitatea unor astfel de vaccinuri a început să se formeze în 2008, la cinci ani după finalizarea Proiectului Genomului Uman, când geneticienii au publicat prima secvență a unei celule tumorale canceroase.

Cele două companii proiectează noi tehnici de fabricație pentru a produce mii de vaccinuri ieftine și rapide. Acest lucru va fi dificil deoarece crearea unui vaccin implică efectuarea unei biopsii asupra tumorii pacientului, secvențierea și analizarea ADN-ului său, precum și ruperea acelor informații la locul de producție. Odată produs, vaccinul trebuie livrat prompt la spital iar întârzierile ar putea fi mortale. – Adam Piore

 

4. Hamburgerul vegetal

 

ma19tr1016

 

Atât alternativele folosite în laborator cât și în plante aproximează gustul și valoarea nutrițională a cărnii reale fără devastarea mediului.

Se pare că, creșterea animalelor pentru consumul uman este printre cele mai rele lucruri pe care le facem mediului.

În funcție de animal, producerea unei kilograme de proteină din carne, cu metode industrializate occidentale, necesită 4 până la 25 de ori mai multă apă, 6 până la 17 ori mai mult teren și 6-20 de ori mai mulți combustibili fosili decât producerea unei kilograme de proteine vegetale.

Problema este că oamenii nu se vor mai opri să mănânce carne în curând. Ceea ce înseamnă că alternativele bazate pe laborator și plante ar putea fi cel mai bun mod de a limita distrugerea.

Cazul cel mai bun de mediu poate fi făcut pentru produsele pe bază de plante de la companii ca Beyond Meat and Impossible Foods (Bill Gates este un investitor în ambele companii), care folosesc proteine de mazare, soia, grâu, cartofi și uleiuri vegetale pentru a imita textura și gust de carne de animale.

 

5. Colector de dioxid de carbon

 

ma19tr1017

 

Căi practice și accesibile pentru captarea dioxidului de carbon din aer pot absorbi emisiile de gaze cu efect de seră în exces.

Chiar dacă am încetini emisiile de dioxid de carbon, efectul de încălzire al gazelor cu efect de seră poate persista de mii de ani. Dar, odată ce captați carbonul, trebuie să vă dați seama ce să faceți cu el.

Ingineria carbonică, lansarea canadiană Keith, înființată în 2009, intenționează să-și extindă instalația-pilot pentru a accelera producția de combustibili sintetici, folosind dioxidul de carbon capturat drept ingredient cheie. (Bill Gates este un investitor în ingineria carbonului.)

Instalația directă de captare a aerului de la Climaworks, din Zurich, din Italia va produce metan din dioxid de carbon capturat și hidrogen, în timp ce a doua fabrică din Elveția va vinde dioxidul de carbon pentru industria băuturilor nealcoolice. La fel va fi Thermostat Global din New York, care a terminat construirea primei fabrici comerciale din Alabama, anul trecut.

Cu toate acestea, dacă se utilizează în combustibili sintetici sau soda, dioxidul de carbon va ajunge mai mult în atmosferă. Scopul final este de a bloca gazele cu efect de seră  pentru totdeauna. Unele ar putea fi imbricate în produse precum fibra de carbon, polimeri sau beton, dar mult mai mult va trebui pur și simplu să fie înmormântată subteran, o slujbă costisitoare pe care nici un model de afacere pare să nu o susțină.

 

Sursa

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here