Biblioteca din Alexandria- Cea mai mare biblioteca a Antichitatii

Biblioteca cea mai cunoscuta din lume

0
580

 

Biblioteca din Alexandria
Biblioteca din Alexandria

Biblioteca cea mai cunoscuta din lume

Biblioteca din Alexandria detine o mostenire comuna a umanitatii si istoria celor mai mari filozofi ai Greciei si Egiptului, precum si cultura titanica pe care acestia o studiau si o tineau ca temelie de invatatura. Dintotdeauna cei care au scris si au pastrat cartile antice, au stiut sa pastreze si legile stricte care se aplicau in vestita Biblioteca. Acolo se cerea o initiere si o purificare a celor ce intrau in aceasta biblioteca, vizitatorii fiind supusi unor reguli stricte si precise.

Alexandria a fost şi este locul de pelerinaj al celor mai mari şi mai inţelepţi oameni, din Antichitate şi până în prezent. Despre existenţa celebrei Biblioteci din Alexandria ştie toată lumea, insă a rămas invăluit în mister motivul dispariţiei acesteia.

Biblioteca din Alexandria a fost unul dintre cele mai mari centre de păstrare a cărţilor antice. Ea a fost întemeiată în secolul al III-lea i.Hr.carti de Ptolemeu I, şi se considera centrul de instruire pentru tot poporul elen. Biblioteca făcea parte dintr-un complex, care includea camere de locuit, cantine, săli de lectură, grădina botanică şi cea zoologică, un observator. Ulterior, aici, au fost aduse şi instrumente medicale si astronomice, animale impăiate, statui şi busturi, care erau folosite pentru instruire.

Cate carti se gaseau in Biblioteca din Alexandria?

Se presupune că, în bibliotecă, se păstrau de la 400 de mii până la 700 de mii de papirusuri. Aici, au lucrat cele mai luminate minţi şi cele mai mari talente ale Antichităţii: Aristarh din Samos, Eratostene, Zenodot ş.a. Talentatii savanti din Alexandria erau cunoscuţi datoriă lucrărilor lor în domeniile matematicii şi astronomiei. Aici au fost adunate toate lucrările reprezentative ale lui Heron, Arhimede, Hippocrate şi Euclid si  ale altor oameni celebri.

La inceput Biblioteca nu era deschisa publicului si avea legi stricte. Suveranii ptolemaici erau cunoscuti pentru mania lor de a colectiona astfel de valori spirituale. Ptolemeu al II-lea a cerut tuturor calatorilor care soseau în Egipt sa declare orice manuscris pe care-l aveau asupra lor; textele care nu erau înca în colectie erau copiate înainte de a fi returnate posesorilor (teoretic, cel putin). Caci s-a dovedit ca se înapoiau copii ale acestora, originalele fiind pastrate… Ptolemeu al III-lea a cerut atenienilor manuscrisele cu primele versiuni ale operelor clasice grecesti precum marile tragedii ale lui Eschil, Sofocle si Euripide. Au fost achizitionate, de asemenea, cartile care au apartinut bibliotecii personale a lui Aristotel, iar marea colectie a Atalizilor (suveranii regatului elenistic Pergam), de peste 200.000 de volume, a fost transferata de asemenea la Alexandria.

Ulterior Biblioteca din Alexandria a fost arsa.

Surse:„Declinul si caderea Imperiului Roman” de Edward Gibbons.

 

Ionela Moldovanu