Biblia pentru copii – Vestea despre nașterea lui Ioan Botezătorul

0
257

biblia-pentru-copii4Acum 2000 de ani, în îndepărtata Palestină trăia preotul Zaharia şi soţia sa Elizabeta — o familie de oameni evlavioşi care în­totdeauna îndeplineau poruncile lui Dumnezeu.

Ajunşi, însă la anii bătrîneţii, nu aveau copii, fapt pentru care sufereau mult. Dar nu-şi pierdeau speranţa, rugându-se fierbinte la Dumnezeu să le dăruiască un copilaş.

Într-o zi, pe când Zaharia slujea în templul Domnului, i s-a arătat Arhanghelul Gavriil şi i-a vestit că rugăciunea lor a fost auzită şi soţia sa Elizabeta va naşte, în curând, un fiu pe care îl vor numi Ioan. El va fi mare înaintea Domnului, pe mulţi îi va întoarce spre Dumnezeu şi va pregăti poporul pentru întâmpinarea Mântuitorului.

Dar Zaharia a pus la îndoială cuvintele Arhanghelului, deoarece ei erau deja bătrîni şi nu mai puteau avea copii. Pentru îndoiala sa, Zaharia a fost pedepsit. Ar­hanghelul i-a spus: „Nu vei putea vorbi până nu se vor împlini cuvintele mele”. Într-adevăr, când Zaharia a ieşit înaintea poporului, nu a putut spune nimic şi de aceea explica prin gesturi. Şi toţi au înţeles că preotul Zaharia a avut în templu o vedenie.

Cinci luni de zile Elizabeta a ascuns de oameni că aşteaptă un copil şi se bucura nespus de mult că degrabă vecinii nu-i vor mai nesocoti, pe dânsa şi pe Zaharia, pentru că nu aveau copii.

În vremurile străvechi, sfinţii lui Dumnezeu, prorocii, preziceau că Dumnezeu Mântuitorul va veni pe pămînt să-i mântuiască pe oameni. Dar înainte de întruparea Mântuitorului, trebuia să se nască Profetul şi înaintemergătorul Lui, ca să-i pregătească pe oameni de întâlnirea cu Domnul.

Dumnezeu i-a înştiinţat pe oameni despre venirea lui Ioan Botezătorul prin profetul Său, Maleahi: „Iată, vă trimit pe îngerul Meu, şi el va pregăti calea înaintea Mea”. Cuvântul „înger” sau „trimis” se referă la Ioan Botezătorul.

Şi alţi proroci, cu mult înainte de venirea în lume a lui Hristos, profeţeau că El se va naşte din Fecioară, arătau locul şi timpul naşterii Lui, vorbeau despre suferinţele Lui pe Cruce şi despre învierea Sa. Ei învăţau oamenii adevărata credinţă, chemându-i la po­căinţă, credinţă în Domnul şi iubire faţă de aproapele. (Luca 1, 5 – 25)

Biblia pentru copii – editată cu binecuvântarea înalt Prea Sfinţitului VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove