Beţişoarele de urechi: aliat sau inamic?
Foarte multe persoane cred că igiena corectă a urechii ţine doar de utilizarea beţişoarelor de urechi. Specialiştii însă, ne spun că acestea pot face uneori mai mult rău decât bine. Ce trebuie să faci şi care sunt paşii esenţiali pentru întreţinerea şi curăţarea aparatului auditiv, afli chiar aici!
Urechea este organul auditiv pentru detectarea sunetelor şi are o structură complexă.
Ea este alcătuită din trei părţi:
– urechea externă: este alcatuită din partea exterioară, vizibilă a urechii, denumită pavilion sau concă auriculară şi conductul auditiv extern.
– urechea medie: cuprinde trei oscioare cu formă caracteristică (ciocănaş, scăriţă şi nicovală) şi este delimitată de exterior prin membrana timpanică. Tot aici se găseşte şi Trompa lui Eustachio, canal prin intermediul căruia urechea medie comunică cu cavitatea nazală.
– internă: cuprinde organul de auz (cochilia sau melcul) şi aparatul vestibular cu rol de echilibru.
Cerumenul sau ceara
Ceara este o secreţie grasă, gălbuie, vâscoasă, care are rolul de a proteja urechea prin împiedicarea pătrunderii agenţilor patogeni (sau a corpilor străini), însă are şi rol antibacterian datorită compoziţie chimice. Acesta este singurul produs uman care conţine cupru, iar pe lângă acesta în cerumen întâlnim proteine, apă, acizi graşi, colesterol, magneziu, calciu, potasiu, fosfor şi cupru.
Un alt rol al cerumenului este de natură mecanică şi constă în faptul că acesta poate împinge particulele străine spre exteriorul urechii, în acest fel protejând-o de o eventuală contaminare. În acelaşi timp, prin scurgerea ei, ceara elimină şi resturile de piele moartă ale canalului auditiv ce rezultă în urma regenerării.
În mod normal, ceara este produsă în cantitate foarte mică, însă există şi cazuri în care aceasta apare în exces şi determină mâncărime, ţiut, înfundarea urechilor, disconfort şi apariţia dopurilor.
Beţişoarele de urechi: aliat sau inamic?
Beţişoarele de urechi sunt cele mai utilizate atunci când vorbim de igiena urechii. Însă, de multe ori acestea fac mai mult rău dacă nu le utilizăm corect. Prin curăţarea internă cu beţişoare, acestea pot împinge ceara înăuntru favorizând apariţia infecţiilor şi formarea dopurilor de ceară. Pe de altă parte, dacă beţişorul nu este utilizat corespunzător, poate atinge timpanul şi să afecteze auzul. O altă problemă referitoare la acest mijloc de igienizare a urechii este că beţişoarele nu sunt sterile, iar cele care sunt se pot contamina foarte uşor prin deschiderea repetată a cutiei.
Eficienţa beţişoarele se dovedeşte în utilizarea acestora extern pentru curăţarea pavilionului urechii şi, cu mare atenţie, prima parte a canalului auditiv intern.
În locul beţişoarelor se pot utiliza sprayuri auriculare speciale, care au în compoziţia lor apă purificată şi săruri de sodiu. Prin umplerea canalului auditiv cu lichid, acesta elimină impurităţile, ceara sau chiar şi dopurile ajutând la eliminarea acestora.
Sfaturi utile în igiena urechii
Aspectul cerumenului: cu toate că ceara diferă de la o persoană la alta ca şi consistenţă şi culoare, în momentul în care aceasta devine excesiv de groasă şi are nuanţă verzuie, este bine să ştii că poţi avea o infecţie. În acest caz, un consult de specialitate ORL te va ajuta cu siguranţă!
Prurit (mâncărime) în ureche: poate fi semnul unei eczeme sau a unei afecţiuni denumite otomicoză. Aceasta este o dermatită a canalului auditiv cauzată de ciuperci care pe lângă senzaţia sfâşietoare de mâncărime, poate genera durere şi scăderea auzului. Fiind o afecţiune ce poate recidiva, este bine să ţii cont de tratamentul recomandat de medic.
Apă în urechi
Poate favoriza apariţia otitei externe, afecţiune denumită şi “urechea înotătorului”, tocmai pentru că în contact des cu apa, persoanele care practică sporturile acvatice dezvoltă relativ des această formă de otită. Protejează-ţi urechea de apă atunci când faci duş sau când mergi la mare pentru a preveni apariţia unor afecţiuni neplăcute.
Durere la nivelul urechii: poate fi deranjantă şi de cele mai multe ori semnalează o problemă precum: otita, un dop de ceară şi chiar o infecţie în gât (deoarece durerea migrează în acest caz înspre ureche). Esenţial este să consulţi medicul pentru tratament.
Deteriorarea auzului: în cazul în care auzul este diferit la o ureche faţă de cealaltă sau dacă simţi că brusc au apărut modificări în acest sens, este recomandat un consult ORL de urgenţă. Medicul va stabili cauza şi te va ajuta în remedierea problemei. Pierderea auzului odată cu înaintarea în varsta este un proces absolut normal, însă când acesta debutează brusc ar putea exista o serie de cauze precum:
- rănirea urechii;
- acumularea de cerumen (dop de ceară);
- otoscleroză (afectarea oaselor care întră în structura urechii);
- infecţii ale urechii;
- consumul unor medicamente sau substanţe care determină ototoxicitate: cositor, plumb, mangan, arsenic, mercur.
Sursa: Farmacia Ardealul
V-ar putea interesa şi aceste articole