Reputatul regizor Bertrand Tavernier este invitat special la Les Films de Cannes à Bucarest

0
116
Director Bertrand Tavernier attending the opening ceremony of the 5th Lumiere Film Festival and the tribute to French actor Jean-Paul Belmondo in Lyon, France on October 14, 2013. Photo by Vincent Dargent/ABACAPRESS.COMBertrand Tavernier, unul dintre cei mai respectaţi regizori, scenarişti şi producători francezi, este invitatul special al Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care îi va dedica o retrospectivă, informează un comunicat al organizatorilor. Laureat al premiului pentru regie la Cannes, câştigător al Ursului de Aur, al premiului BAFTA şi al mai multor trofee César, cineastul va susţine un masterclass pentru studenţii la cinema şi iubitorii de film, pe 30 octombrie.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu. Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român.

Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film şi Parada Film.

Regizorul se întoarce în România la aproape 20 de ani după ce a filmat aici una dintre primele producţii străine cu buget mare de după Revoluţie, „Căpitanul Conan”. In film joacă mai mulţi actori români, printre care şi Radu Duda.

Scurtă biografie

Bertrand Tavernier, în vârstă de 73 de ani, a regizat, în cei peste 40 de ani de carieră, peste 30 de lungmetraje. A fost selecţionat de cinci ori la Festivalul de la Cannes. Regizorul a fost nominalizat de circa 20 de ori la premiile César.

Cinefil împătimit, Bertrand Tavernier a început să scrie despre filme încă din adolescenţă, în special despre cele hollywoodiene. El a adus în atenţia publicului francez cinema-ul american. Scriind pentru publicaţii precum Positif şi Cahiers du cinéma şi lucrând ca ofiţer de presă pentru diverse filme, i-a întâlnit pe unii dintre marii regizori ai vremii. După un astfel de interviu a devenit asistentul lui Jean-Pierre Melville, la vârsta de 20 de ani. Debutul în lungmetraj, „L’horloger de Saint-Paul” (1973), i-a adus marele premiu al juriului la Berlin şi a marcat începutul unei lungi colaborări cu actorul Philippe Noiret, care a jucat în opt dintre filmele sale, printre care şi multi-premiatul „Judecătorul şi asasinul/ Le Juge et l’assassin”.

A lucrat cu actori precum Isabelle Huppert, Romy Schneider, Jane Birkin, Sophie Marceau;  Jean Rochefort, Nathalie Baye şi Tommy Lee Jones. A câştigat premiul pentru regie la Cannes, în 1984, cu „Un dimanche à la campagne”; a obţinut trofeul BAFTA pentru cel mai bun film străin cu „La Vie et rien d’autre” (1990). „Round Midnight ” (1986), despre saxofonistul Lester Young şi pianistul Bud Powell, a câştigat Oscarul pentru muzica lui Herbie Hancock.

Bertrand Tavernier este preşedintele Institutului Lumière din Lyon. El deţine casa de producţie Little Bear Production şi este autorul unor cărţi de referinţă despre cinema-ul american.

Regizorul este recunoscut pentru eclectismul temelor şi genurilor pe care le abordează. A alternat filmele pe subiecte contemporane cu cele de epocă, trecând prin drame de război, poveşti de dragoste, subiecte politice. Câteva dintre ele vor fi proiectate la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unei retrospective dedicate autorului. Printre acestea, „L’Appât” (1995), „Capitaine Conan” (1996), „Dans la brume electrique” (2009), „La Princesse de Montpensier” (2010) şi „Quai d’Orsay” (2013).

Pentru „Căpitanul Conan/ Capitaine Conan” (1996), Tavernier a făcut prospecţii în România în 1994 şi a filmat în anul următor, cu o echipă parţial românească. O parte din ea va participa la prima proiecţie de gală a peliculei în România. Este o dramă plasată în Primul Război Mondial, despre un grup de soldaţi ieşiţi din închisorile militare, condus de un căpitan care îşi duce propriul război, cu propriile reguli, pe frontul din Balcani, la Bucureşti.

Filmul i-a adus lui Tavernier un premiu César pentru regie, iar actorului Philippe Torreton, unul pentru interpretare.

„L’Appât” (1995) a câştigat Ursul de Aur la Berlin şi i-a adus actriţei Marie Gillain o nominalizare la César pentru rolul unei tinere trimise în baruri de noapte ca „momeală” de cei doi prieteni ai ei, decişi să procure bani în felul acesta. Ecranizare a unui roman de James Lee Burke, „In the Electric Mist/ Dans la brume electrique” (2009) îl are pe Tommy Lee Jones în rolul unui poliţist din Louisiana aflat pe urmele unui criminal.

„La Princesse de Montpensier” este prezentat în competiţie la Cannes 2010. Acesta este o poveste de dragoste plasată la finalul perioadei Renaşterii şi inspirată parţial din biografia marchizei Marie de Mézières. Cel mai recent film al său, „Quai d’Orsay” (2013), este o comedie despre lumea politicii. Personaj principal este un ministru al Afacerilor Externe, inspirat de Dominique de Villepin. Actorul Niels Arestrup a câştigat un César pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Ana Grama 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.