S-a întâmplat în 2 februarie 1970

0
107
Bertrand Russell
Bertrand Russell

S-a întâmplat în 2 februarie 1970: A murit Bertrand Russell, filosof, logician, scriitor şi om politic englez; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1950.

Citește aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în 2 februarie

Bertrand Arthur William Russell (n. 18 mai 1872, Trellech – d. Penrhyndeudraeth, Ţara Galilor, Regatul Unit) a fost un filosof, matematician, istoric şi critic social britanic.

În timpul vieţii s-a declarat ca fiind liberal, socialist şi pacifist, dar în acelaşi timp a admis că nu a fost cu adevărat niciunul dintre aceste lucruri. Cu toate că a locuit preponderent în Anglia, Russell s-a născut în Ţara Galilor, ţară în care a şi murit, la vârsta de 97 de ani.

La începutul anilor 1900 Russel a condus revolta britanică împotriva idealismului.
Este considerat ca fiind fondatorul filosofiei analitice, alături de predecesorul său Gottlob Frege şi protejatul său Ludwig Wittgenstein, şi este văzut ca unul dintre cei mai importanţi logicieni ai secolului XX.

A fost co-autor (împreună cu A. N. Whitehead) la Principia Mathematica, o încercare de a găsi bazele matematicii în logică. Eseul său filosofic On Denoting este considerat oparadigma a filosofiei.

Lucrările sale au avut o influenţă considerabilă asupra logicii, matematicii, teoriei mulţimilor, lingvisticii şi filosofiei, în special filosofia limbii, epistemologie şi metafizică.

Russel a fost un proeminent activist anti-război; a militat pentru comerţul liber şi anti-imperialism.

În timpul Primului Război Mondial a fost arestat pentru acţiunile sale pacifiste, iar apoi a făcut campanie împotriva lui Adolf Hitler, a criticat totalitarismul lui Stalin, a atacat Statele Unite ale Americii pentru implicarea în războiul din Vietnam şi a fost un susţinător declarat al dezarmării nucleare.

În anul 1950, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură, „în recunoaşterea lucrărilor sale semnificative, în care promovează umanitarismul şi libertatea de conştiinţă.”

Nicolae Uszkai

Surse:
http://www.humanitas.ro/bertrand-russell
https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1950/russell/biographical/
https://www.britannica.com/biography/Bertrand-Russell
https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2015/12/10/documentar-65-de-ani-de-cand-scriitorul-bertrand-russell-a-primit-premiul-nobel-pentru-literatura-07-34-58

Ce stim despre Bertrand Russell?


https://adevarul.ro/cultura/carti/bertrand-russell-despre-imbatranim-om-varsta-cunoscut-bucuriile-tristetile-umane-frica-moarte-abjecta-ignobila-1_5c139e78df52022f75779735/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here