Beneficiile consumării acizilor graşi omega-3

acizi grasi omega 3S-ar putea să vă gândiţi că grăsimile nu vă fac bine. Dar există un tip, cunoscut ca acizi graşi omega-3, din care ar trebui să vă străduiţi să mâncaţi mai mult. Găsiţi în special în peşte, acizii graşi omega-3 – un nume colectiv dat unui grup de grăsimi polinesaturate care includ acizii cu nume aproape de nepronunţat ca eicosapentaenoic, docosahexaenoic şi alfa-linolenic – joacă un rol-cheie în multe dintre mecanismele din organism, de la controlarea coagulării sângelui şi a tensiunii arteriale până la reducerea inflamaţilor.

Oamenii de ştiinţă au început să cerceteze acizii graşi omega-3 atunci când au observat că triburile de inuiţi (eschimoşii) sufereau foarte rar de poliar-trită reumatoidă sau afecţiuni cardiace, chiar dacă dieta lor era alcătuită din peşte, carne de focă şi ulei de balenă. Toate acestea sunt bogate în acizi graşi omega-3, aşa că nu le-a luat mult să îşi dea seama că această categorie de acizi este esenţială pentru o stare de sănătate bună.

Reduceţi riscul apariţiei bolilor cardiace

Bolile cardiace sunt principala cauză de deces în Marea Britanic Majoritatea infarctelor de miocard apar atunci când cheagurile de sânge blochează arterele coronare care furnizează sânge şi oxigen inimii. Foarte multe studii au arătat că o dietă bogată în acizi graşi omega-3 poate reduce riscul apariţiei infarctului miocardic şi al accidentului vascular cerebral. Cum ajută, de fapt, acizii aceştia?

-Scad tensiunea arterială prin inhibarea producţiei de prostaglandine, leuco-triene şi tromboxan – substanţe din organism care determină constricţia vaselor.

-Scad abilitatea plachetelor sanguine de a se aduna şi a forma cheaguri.

-Reduc nivelul trigliceridelor, grăsimi din sânge înrudite cu colecterolul, care au fost asociate cu bolile cardiace.

-Reduc inflamaţia arterelor şi par a accelera ritmul de pompare a inimii. Acizii graşi omega-3 joacă în mod sigur un rol important în prevenire. Există de asemenea dovezi că ei reprezintă o opţiune importantă de tratament pentru cei care suferă deja de afecţiuni cardiace. Atunci când sunt luaţi în cantităţi mari, ei ajută la prevenirea restenozării, reblocarea arterelor, care apare după ce un pacient a fost supus unei intervenţii de angioplastie pentru a i se debloca un vas de sânge.

Dacă deja aveți o afecțiune cardică sau vreți să evitați o astfel de boală, medicii vă recomandă să consumați săptămânal pește gras, care este bogat în acizi graşi omega-3. Printre aceste soiuri de peşte se numără somonul, macroul şi tonul (dar nu la conservă, deoarece acizii graşi sunt distruşi prin procesare), sardine proaspete sau conservate şi sardele. The Food Standards Agency (FSA) a publicat de curând un îndrumar cu recomandări privind consumul de peşte gras: până la de patru ori pe săptămână pentru bărbaţi şi femei trecute de vârsta fertilă; pentru fete şi femei aflate la vârsta fertilă, limita este de două porţii pe săptămână. Este demn de reţinut că FSA recomandă ca femeile însărcinate şi copiii cu vârsta sub 16 ani să evite consumul de marlin, rechin şi peşte-spadă deoarece în grăsimea acestor peşti răpitori se pot acumula substanţele poluante din apă. În cazul în care nu vă place peştele, luaţi capsule cu ulei de peşte.

Uleiurile ţin la distanţă durerile de oase şi de articulaţii

Pentru sănătatea articulaţiilor, luaţi în considerare acizii graşi omega-3. Deoarece aceştia inhibă efectele inflamatorii ale unor substanţe chimice cum sunt prostaglandinele, reprezintă o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de dureri şi rigiditate articulară cauzată de poliartrita reumatoidă. De fapt, aceste uleiuri acţionează atât de bine, încât persoanele dependente de aspirină sau alte analgezice antiinflamatorii sunt adeseori în măsură să scadă dozele odată ce au început să ia suplimente cu ulei de peşte.

Se pare că ceea ce face bine articulaţiilor este bun şi pentru oase, mai ales pentru femeile aflate în postmenopauză, care fie că au osteoporoză, fie că prezintă riscul de a se îmbolnăvi de această boală caracterizată prin rarefierea oaselor. Într-un studiu de mică întindere s-a descoperit că persoanele care au luat acizi graşi omega-3 timp de 18 luni au oase mai dense şi au suferit mai puţine fracturi decât cele care nu au luat omega-3.

O mulţime de alte utilizări

Rezultatele cercetărilor demonstrează că acizii graşi omega-3 ajută, de asemenea, la:

-reducerea durerilor intestinale. Un studiu făcut pe o perioadă de un an de zile asupra unor persoane suferinde de boala lui Crohn, o formă dure -roasă de inflamare a intestinelor, a stabilit că 69% din subiecţii care au luat suplimente de acizi graşi au scăpat de simptome, în comparaţie cu aproape 28% din cei care nu au luat aceste suplimente;

– îmbunătăţirea sănătăţii mintale. Unii oameni de ştiinţă bănuiesc ca sporirea numărului de depresii în SUA se datorează, în parte, şi scăderii consumului de peşte. Nivelurile scăzute de acizi graşi omega-3 pot determina deteriorarea membranelor celulare și reducerea anumitor neurotransmițători la nivelul creierului. Atunci când oamenii de știință au ținut sub observație 44 de persoane cu tulburare bipolară (sau depresie maniacală), au descoperit că aproape două persoane din trei au prezentat ameliorare dacă au luat ulei de peşte;

– menţinerea sub control a lupusului eritematos diseminat. Se pare că această boală autoimună gravă se ameliorează întru câtva în cazul persoanelor care iau suplimente cu ulei de peşte datorită, probabil, faptului că aci -zii graşi omega-3 reduc inflamaţiile şi împiedică sistemul imunitar să reacţioneze exagerat;

-previn cancerul. Există unele date preliminare care arată că uleiurile de peşte pot ajuta la prevenirea cancerului de sân şi a celui de colon.

Realităţi despre uleiul de peşte

Acizii graşi omega-3 din alte surse decât peştele nu furnizează aceleaşi beneficii ca aceia care se găsesc în uleiul de peşte sau de ficat de cod.

Păstraţi suplimentele de ulei de peşte la frigider pentru a preveni râncezirea lor.

De obicei, doza zilnică recomandată este de 3 000-5 000 mg. Puteţi evita efectele adverse obişnuite – balonare, flatulenţă, diaree sau un uşor miros corporal de peşte – împărţind în două sau trei doze mai mici această cantitate şi luând-o de-a lungul întregii zile, sau puteţi congela pilulele şi le puteţi servi apoi amestecate cu mâncare, sau încercaţi şi alte tipuri.

Unii specialişti care folosesc remedii naturiste sunt de părere că acizii graşi omega-3 din uleiurile de peşte trebuie administraţi în timpul verii, în timp ce uleiul din ficat de cod se administrează iarna, deoarece acesta este bogat în vitamina D. (În timpul verii, obţinem destulă vitamina D prin expunere la soare.) Uleiul din ficat de cod prezintă avantajul că o doză zilnică de două linguriţe (10 ml) echivalează cu aproape 15 capsule cu ulei de peşte. (Atenţie! Femeile însărcinate nu trebuie să ia ulei din ficat de cod deoarece este foarte bogat în vitamina A.)

Uleiul de peşte luat în exces poate influenţa coagularea sângelui: nu luaţi mai mult de 6000 mg zilnic. (Atenţie! Dacă luaţi medicamente pentru fluidificarea sângelui cum ar fi aspirina sau aveţi probleme de coagulare a sânge lui, întrebaţi medicul înainte de a consuma suplimente cu ulei de peşte. Dacă suferiţi de diabet zaharat, limitaţi raţia de ulei de peşte la 2 000 mg zilnic deoarece o doză mai mare ar nutea duce la creșterea glicemiei. Nu luaţi ulei de pește dacă sunteți alergic la pește.

1001 de remedii casnice, Reader s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here