Busuiocul este o plantă de mici dimensiuni a cărei denumire în limba latină este Ocimum basilicum. Renumit pentru aroma sa proaspătă şi naturală, busuiocul este agreat de gurmanzi şi cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, pentru beneficiile sale pentru sănătate.
În India busuiocul este cunoscut sub numele de Tulsi – busuioc sfânt – şi este un remediu popular natural, fiind venerat. În cazul afecţiunilor sistemului nervos şi cele ale sistemului digestiv, se recomandă să se bea un ceai care să conţină câteva frunze de busuioc.
Beneficii ale busuiocului
Putere vindecătoare.
– planta are multe proprietăţi medicinale: frunzele au rol tonic şi revigorant pentru memorie. Acestea ajuta la eliminarea materiei catarale şi a flegmei din tuburile bronşice. Frunzele îmbunătăţesc funcţia digestivă şi induc transpiraţia abundenţă.
Febră şi răceli frecvente.
– frunzele de busuioc pot fi utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei şi a răcelilor (inclusiv la copii). Extractul de frunze de busuioc se va subţia cu puţină apă şi se va bea la fiecare 2-3 ore.
Tuse.
– busuiocul este o componentă importantă a siropurilor de tuse expectorante.
Acesta ajuta la eliminarea mucusului în caz de bronşită şi astm.
Dureri în gât.
– când apar dureri de gât se va bea apă fiartă în care s-a adăugat puţin busuioc. La fel de utilă în acest sens este şi gargara.
Tulburări respiratorii.
– planta are efecte benefice în tratarea tulburărilor sistemului respirator. Decoctul din frunze de busuioc, cu miere şi ghimbir este un remediu eficient pentru bronşită, astm, gripă, tuse şi răceala.
Un decoct din frunze de cuişoare şi sare poate fi un ajutor imediat în caz de gripă. Acesta ar trebui să fi fie fiert într-o jumătate de litru de apă până când aceasta scade.
Pietre la rinichi.
– busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Dacă este prezentă o piatră la rinichi, se recomandă se se bea un amestec din sucul obţinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni. După această perioadă, piatră (dacă este de mici dimensiuni) ar trebui să fie eliminată prin intermediul tractului urinar.
Tulburări cardiace.
– busuiocul are efect benefic în cazul bolilor cardiace şi a slăbiciunii declanşate de acestea. Planta mai are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sânge.
Afecţiuni pediatrice.
– problemele comune întâlnite în rândul copiilor: tuse, febră, răceala, diaree şi vărsături răspund favorabil la consumul de suc de busuioc. Dacă pustulele specifice varicelei întârzie să dispară, frunzele de busuioc vor grăbi vindecarea acestora.
Stres.
– frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent anti-stres. Studii recente arată că acestea pot oferi o protecţie semnificativă împotriva stresului. Chiar şi persoanele sănătoase pot mesteca 12 frunze de busuioc de două ori pe zi pentru prevenirea stresului.
Acestea au rolul de a purifica sângele şi ajuta la prevenirea mai multor manifestări specifice stresului.
Infecţii bucale.
– frunzele de busuioc sunt renumite pentru eficienţa lor în tratarea ulceraţiilor şi infecţiilor gurii.
În acest scop este indicat să se mestece câteva frunze de busuioc.
Muşcături de insecte.
– planta are efect preventiv şi curativ în cazul muşcăturilor sau înţepăturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o linguriţă de suc din frunze de busuioc, o dată la câteva ore.
De asemenea, sucul proaspăt se va aplica şi pe părţile afectate. Pasta din rădăcini proaspete este la fel de utilă în cazul muşcăturilor de insecte şi al lipitorilor.
Afecţiuni cutanate.
– aplicat local sucul de busuioc este benefic pentru tratarea bolilor de piele, herpesului şi al leucodermei.
Probleme ale dinţilor.
– frunzele de busuioc uscate la soare, pot fi pisate şi folosite pentru spălarea dinţilor. Pentru menţinerea sănătăţii dentare, înlăturarea respiraţiei urât mirositoare şi pentru masajul dinţilor acestea pot fi amestecate inclusiv cu ulei pentru a se forma o pastă cu care se vor curata dinţii.
Dureri de cap.
– busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap, utilizat sub forma decoctului de frunze de busuioc, amestecate cu pastă de santal şi aplicat pe frunte.
Compoziţia este revigorantă şi ameliorează durerile de cap.
Afecţiuni oculare.
– busuiocul este un remediu eficient pentru ochii inflamaţi şi pentru vederea diminuată pe timp de noapte, generate în mod special de deficienţa de vitamina A.
Două picături de busuioc negru se recomandă să se pună în ochi, în fiecare zi, înainte de culcare.
Sursa: Sfatulmedicului.ro
V-ar putea interesa și următoarele articole