Beneficiile migdalelor

0
403

Migdalele sunt fructe produse de Prunus dulcis, de la care consumăm doar sâmburii. Cunoscut de mai bine de 4000 de ani în Orientul Mijlociu, migdalul este în prezent cultivat ca plantă de cultură în California, Bazinul Mediteranean, Pakistan și Iran.

Migdalele fac parte din categoria alimentelor minune, cu o multitudine de proprietăți nutritive și  beneficii pentru organism. Acestea le recomandă pentru a fi consumate zilnic, conform Authority Nutrition.

migdaleleMigdalele conțin o cantitate mare de nutrienți

Un pumn de migdale, echivalentul a 28 de grame are 161 de calorii și 2,5 grame de carbohidrati digerabili, și  ne oferă:

  • Fibre: 3,5 grame.
  • Proteine: 6 grame.
  • Fat: 14 grame (din care 9 sunt mononesaturate).
  • Vitamina E: 37% din necesarul zilnic.
  • Manganul: 32% din necesarul zilnic.
  • Magneziu: 20% din necesarul zilnic.
  • Cantități moderate de cupru, vitamina B2 (riboflavina) și fosfor.

De asemenea, este important de precizat faptul că 10-15% din caloriile unei migdale nu sunt absorbite de organism, deoarece grăsimile pe care aceasta le conține sunt greu de accesat și de descompus.

Migdalele sunt bogate în antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea împotriva stresului oxidativ. Ele deteriorează molecule din celule și contribuie la îmbătrânirea prematură și la apariția unor boli precum cancerul.

Cei mai mulți antioxidanți se regăsesc în pielița maro care învelește sâmburele. De aceea, specialiștii în nutriție nu recomandă consumul de migdale fără coajă sau albite.

Migdalele sunt bogate în vitamina E

Vitamina E este numele generic pentru un grup de antioxidanți liposolubili. Acești antioxidanți au tendința de a reconstrui  membranele celule din organism,  protejând celulele de stresul oxidativ. De asemenea, mai multe studii au legat aportul de vitamina E cu rate mai mici de boli de inima, cancer și boala Alzheimer.

Un pumn de migdale crude furnizează 37% din doza zilnică recomandată de vitamina E.

Migdalele controlează nivelul de zahăr din sânge

În general nucile au un conținut  scăzut de carbohidrati, dar sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine ​​și fibre, ceea ce le face o gustare ideală pentru diabetici.

În plus, conțin și o cantitate de magneziu. Magneziul este un mineral implicat în numeroase procese metabolice, inclusiv controlul glicemiei.

Se pare că 38% din diabeticii de tip 2 sunt deficitari în magneziu. Corectarea deficitului scade semnificativ nivelul de zahăr din sânge și echilibrează funcţia insulinică.

Magneziul îmbunătățește tensiunea arterială

migdaleleHipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori ce determină atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și insuficiența renală.

Studiile au arătat că deficitul de magneziu, este strâns legat de problemele tensiunii arteriale, indiferent dacă subiecții sunt sau nu supraponderali și că aportul de magneziu, poate reduce tensiunea arterială.

Migdalele reduc colesterolul

Un studiu de 16 săptămâni pe 65 subiecți cu diabet în fază incipientă a relevat că o dietă cu 20% din calorii provenind din migdale  a redus nivelurile de LDL cu o medie de 12,4 mg/dL.

Un alt studiu a constatat că 42 de grame de migdale pe zi au redus LDL cu 5,3 mg /dL, menținând în același timp nivelul colesterolului bun – HDL.  De asemenea, la grupul care a consumat migdale, s-a constat reducerea grăsimii abdominale.

Migdalele reduc senzația de foame

Sărace în carbohidrați și bogate în proteine ​​și fibre, migdalele cresc senzația de sațietate.

Într-un studiu de 4 săptămâni cu 137 de participanți, a demonstrat că cei care au consumat zilnic  43 grame de migdale și-au redus semnificativ senzația de foame și dorința de a mânca.

Datorită multiplelor proprietăților și în ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, migdalele sunt recunoscute ca aliat în curele de slăbire.

migdaleleUn studiu efectuat pe 100 de persoane supraponderale, a scos la iveală faptul că grupul care a consumat migdale, a pierdut din greutate mai mult decât grupul țintă, obținând o reducere a circumferinței taliei și o îmbunătățire a stării generale de sănătate.

Vă invităm să citiți și alte articole de la rubrica Sănătate.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.