Beneficiile consumării acizilor graşi omega-3

0
311

acizi grași omega 3Acizi grași omega 3

S-ar putea să vă gândiţi că grăsimile nu vă fac bine. Dar există un tip, cunoscut ca acizi grași omega-3, din care ar trebui să vă străduiţi să mâncaţi mai mult. Găsiţi în special în peşte, acizii grași omega-3 joacă un rol-cheie în multe dintre mecanismele din organism. Ei ajută la controlarea coagulării sângelui şi a tensiunii arteriale până la reducerea inflamaţilor. Omega-3 este un nume colectiv dat unui grup de grăsimi polinesaturate care includ acizii cu nume aproape de nepronunţat ca eicosapentaenoic, docosahexaenoic şi alfa-linolenic.

Oamenii de ştiinţă au început să cerceteze acizii graşi omega-3 atunci când au observat că triburile de inuiţi (eschimoşii) sufereau foarte rar de poliartrită reumatoidă sau afecţiuni cardiace, chiar dacă dieta lor era alcătuită din peşte, carne de focă şi ulei de balenă. Toate acestea sunt bogate în acizi graşi omega-3, aşa că nu le-a luat mult să îşi dea seama că această categorie de acizi este esenţială pentru o stare de sănătate bună.

Reduceți riscul apariției bolilor cardiace

Bolile cardiace sunt principala cauză de deces în Marea Britanic Majoritatea infarctelor de miocard apar atunci când cheagurile de sânge blochează arterele coronare care furnizează sânge şi oxigen inimii. Foarte multe studii au arătat că o dietă bogată în acizi grași omega-3 poate reduce riscul apariţiei infarctului miocardic şi al accidentului vascular cerebral. Cum ajută, de fapt, acizii aceştia?

Scad tensiunea arterială prin inhibarea producţiei de prostaglandine, leuco-triene şi tromboxan. Acestea sunt substanţe din organism care determină constricţia vaselor.

Scad abilitatea plachetelor sanguine de a se aduna şi a forma cheaguri.

Reduc nivelul trigliceridelor, grăsimi din sânge înrudite cu colecterolul, care au fost asociate cu bolile cardiace.

Acizi grași omega-3 reduc inflamația arterelor

Reduc inflamaţia arterelor şi par a accelera ritmul de pompare a inimii. Acizii graşi omega-3 joacă în mod sigur un rol important în prevenire. Există de asemenea dovezi că ei reprezintă o opţiune importantă de tratament pentru cei care suferă deja de afecţiuni cardiace. Atunci când sunt luaţi în cantităţi mari, ei ajută la prevenirea restenozării. Previn reblocarea arterelor, care apare după ce un pacient a fost supus unei intervenţii de angioplastie pentru a i se debloca un vas de sânge.

Dacă deja aveți o afecțiune cardică sau vreți să evitați o astfel de boală, medicii vă recomandă să consumați săptămânal pește gras, care este bogat în acizi graşi omega-3. Printre aceste soiuri de peşte se numără somonul, macroul şi tonul (dar nu la conservă, deoarece acizii graşi sunt distruşi prin procesare); sardine proaspete sau conservate şi sardele.

The Food Standards Agency (FSA) a publicat de curând un îndrumar cu recomandări privind consumul de pește gras. Până la de patru ori pe săptămână pentru bărbaţi şi femei trecute de vârsta fertilă; pentru fete şi femei aflate la vârsta fertilă, limita este de două porţii pe săptămână. Este demn de reţinut că FSA recomandă ca femeile însărcinate şi copiii cu vârsta sub 16 ani să evite consumul de marlin, rechin şi peşte-spadă. În grăsimea acestor pești răpitori se pot acumula substanţele poluante din apă. În cazul în care nu vă place peștele, luaţi capsule cu ulei de pește.

Uleiurile țin la distanță durerile de oase și de articulații

Pentru sănătatea articulaţiilor, luaţi în considerare acizii grași omega-3. Aceştia inhibă efectele inflamatorii ale unor substanţe chimice cum sunt prostaglandinele. Reprezintă o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de dureri şi rigiditate articulară cauzată de poliartrita reumatoidă. De fapt, aceste uleiuri acţionează atât de bine, încât persoanele dependente de aspirină sau alte analgezice antiinflamatorii sunt adeseori în măsură să scadă dozele odată ce au început să ia suplimente cu ulei de pește.

Se pare că ceea ce face bine articulaţiilor este bun şi pentru oase. Este bun mai ales pentru femeile aflate în postmenopauză, care fie că au osteoporoză, fie că prezintă riscul de a se îmbolnăvi de această boală caracterizată prin rarefierea oaselor. Într-un studiu de mică întindere s-a descoperit că persoanele care au luat acizi grași omega-3 timp de 18 luni au oase mai dense. Ele au suferit mai puţine fracturi decât cele care nu au luat omega-3.

O mulțime de alte utilizări

Rezultatele cercetărilor demonstrează că acizii grași omega-3 ajută, de asemenea, la:

– reducerea durerilor intestinale. Un studiu făcut pe o perioadă de un an de zile asupra unor persoane suferinde de boala lui Crohn, o formă dureroasă de inflamare a intestinelor, a stabilit că 69% din subiecţii care au luat suplimente de acizi grași au scăpat de simptome, în comparaţie cu aproape 28% din cei care nu au luat aceste suplimente;

– îmbunătăţirea sănătăţii mintale. Unii oameni de ştiinţă bănuiesc ca sporirea numărului de depresii în SUA se datorează, în parte, şi scăderii consumului de pește. Nivelurile scăzute de acizi grași omega-3 pot determina deteriorarea membranelor celulare și reducerea anumitor neurotransmițători la nivelul creierului. Atunci când oamenii de știință au ținut sub observație 44 de persoane cu tulburare bipolară (sau depresie maniacală), au descoperit că aproape două persoane din trei au prezentat ameliorare dacă au luat ulei de pește;

– menţinerea sub control a lupusului eritematos diseminat. Se pare că această boală autoimună gravă se ameliorează întru câtva în cazul persoanelor care iau suplimente cu ulei de pește datorită, probabil, faptului că acizii graşi omega-3 reduc inflamaţiile şi împiedică sistemul imunitar să reacţioneze exagerat;

– previn cancerul. Există unele date preliminare care arată că uleiurile de pește pot ajuta la prevenirea cancerului de sân şi a celui de colon.

Realități despre uleiul de pește

Acizii graşi omega-3 din alte surse decât peștele nu furnizează aceleaşi beneficii ca aceia care se găsesc în uleiul de pește sau de ficat de cod.

Păstraţi suplimentele de ulei de pește la frigider pentru a preveni râncezirea lor.

De obicei, doza zilnică recomandată este de 3 000-5 000 mg. Puteţi evita efectele adverse obişnuite – balonare, flatulenţă, diaree sau un uşor miros corporal de pește – împărţind în două sau trei doze mai mici această cantitate. Luați-o de-a lungul întregii zile. Sau puteţi congela pilulele şi le puteţi servi apoi amestecate cu mâncare; sau încercaţi şi alte tipuri.

Unii specialişti care folosesc remedii naturiste sunt de părere că acizii grași omega-3 din uleiurile de pește trebuie administraţi în timpul verii. Uleiul din ficat de cod se administrează iarna, deoarece acesta este bogat în vitamina D. (În timpul verii, obţinem destulă vitamina D prin expunere la soare.) Uleiul din ficat de cod prezintă avantajul că o doză zilnică de două linguriţe (10 ml) echivalează cu aproape 15 capsule cu ulei de pește. (Atenţie! Femeile însărcinate nu trebuie să ia ulei din ficat de cod deoarece este foarte bogat în vitamina A.)

Uleiul de pește luat în exces poate influenţa coagularea sângelui: nu luaţi mai mult de 6000 mg zilnic. Atenţie! Dacă luaţi medicamente pentru fluidificarea sângelui cum ar fi aspirina sau aveţi probleme de coagulare a sânge lui, întrebaţi medicul înainte de a consuma suplimente cu ulei de pește. Dacă suferiţi de diabet zaharat, limitaţi raţia de ulei de peşte la 2 000 mg zilnic. O doză mai mare ar putea duce la creșterea glicemiei. Nu luaţi ulei de pește dacă sunteți alergic la pește.

1001 de remedii casnice, Reader s Digest

Mai multe remedii găsiți la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.